Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 9)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Во Египет е откриена најстарата поплочена улица на светот

Во Египет е откриена најстарата поплочена улица на светот

Во 1994 година, геолозите кои ги мапирале каменоломите на стариот Египет, идентификувале 12 километарски поплочен дел кој водел до еден каменолом за базалт до езерото Моерис.  Користејќи ја керамиката пронајдена на тоа место, која веројатно е оставена од работниците на ...

повеќе »

Неопходни се сериозни инвестиции во електроенергетската мрежа, за да се реализира енергетската транзиција

Неопходни се сериозни инвестиции во електроенергетската мрежа, за да се реализира енергетската транзиција

Норвешката компанија Rystad Energy, која се занимава со ситражување и собирање на податоци релевантни за работењето во сферата на енергетиката, предупреудва дека на светот се потребни уште 18 милиони километри електроенергетска мрежа. Оваа проценка е поврзана со покривањето на електрификацијата ...

повеќе »

Флорида донесе закон за забрана на социјалните мрежи за деца до 16 години

Флорида донесе закон за забрана на социјалните мрежи за деца до 16 години

Парламентот на Флорида кој е под републиканска контрола, донел закон за забрана на социјалните мрежи за деца под 16 години, што е потег за кој приврзаниците тврдат дека ќе ги заштити малолетниците од онлајн ризици за нивното ментално здравје. Мерката ...

повеќе »

Египет потпиша договор со Емирати за изградба на град вреден 35 милијарди долари

Египет потпиша договор со Емирати за изградба на град вреден 35 милијарди долари

Египетските власти потпишаа историски договор со претставниците на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), кој ќе им овозможи изградба на нов град за неверојатни 35 милијарди долари. Имено, градот Рес – ел – Хекма ќе се гради на северозападниот брег на државата ...

повеќе »

Повеќе градови во регионот веќе ги надминаа дозволените денови со прекумерно загадување – лидери се Кичево и Нови Пазар

Повеќе градови во регионот веќе ги надминаа дозволените денови со прекумерно загадување – лидери се Кичево и Нови Пазар

Сеуште не минале два месеци во оваа година, а во регионот повеќе градови веќе ги надминаа дозволените 35 дена годишно со загадување на воздухот над пропишаните 50 микрограми по метар кубен (заклучно со 22.02.2024). Притоа, Нови Пазар во Србија и ...

повеќе »

Построги стандарди за квалитетот на воздухот во ЕУ

Построги стандарди за квалитетот на воздухот во ЕУ

Претседателството на Советот и претставниците на Европскиот парламент, постигнаа привремен договор за предлогот да се постават нови стандарди за квалитетот на воздухот во ЕУ, со цел достигнување на целта за нулто загадување. На овој начин ќе се придонесе во креирањето ...

повеќе »

Во Швајцарија никнува најголемата 3D печатена градба

Во Швајцарија никнува најголемата 3D печатена градба

Во едно швајцарско село, моментално се подготвува монтажа на најголемата градба на светот направена со помош на 3D печатење. Проектот под името „Бела кула“ (Tor Alva), кој го реализираат истражувачи од ETH Цирих, во соработка со една фондација, се состои ...

повеќе »

Европската Комисија ја повикува Франција да ги подигне целите за обновливи извори на енергија

Европската Комисија ја повикува Франција да ги подигне целите за обновливи извори на енергија

Комесарката за енергетика на ЕУ, Кадри Симсон, ја повика Франција да ја подигне својата цел за обновливи извори на енергија на „барем 44%“, до 2030 година, предупредувајќи дека ќе се разгледаат чекори на ниво на ЕУ во случај на пропусти.  ...

повеќе »

ЕУ им одобри на земјите членки 6,9 милијарди евра за инфраструктура за водород

ЕУ им одобри на земјите членки 6,9 милијарди евра за инфраструктура за водород

Европската комисја одобри трет голем проект од заеднички европски интерес (IPCEI) за поддршка на инфраструктурата за водород. Идејата е да се зголеми снабдувањето со обновлив водород, што ќе ја намали зависноста од природен гас и ќе придонесе за постигнување на целите од ...

повеќе »
Scroll To Top