Насловна / Хортикултура

Категорија: Хортикултура

Feed Subscription

И ова е Скопје…кога „Скопје цвета“

И ова е Скопје…кога „Скопје цвета“

Љубителите на цвеќето имаа можност да купат цвеќиња, добијат корисни совети за цвеќе, да се забавуваат и да се дружат на отворено во рамките на шестиот Скопски цветен фестивал – „Скопје цвета“ што се одржа викендов во Градскиот парк. Фестивалот ...

повеќе »

Потребата од пејзажните архитекти во еволуцијата на дизајнот

Потребата од пејзажните архитекти во еволуцијата на дизајнот

За разлика од архитектурата, пејзажната архитектура претставува динамична средина која секојдневно еволуира (и скоро секогаш се подобрува) низ времето. Нејзините паркови и градини никогаш не се завршени. Или пак, завршениот пејзаж денес не е завршен пејзаж од пред многу години. ...

повеќе »

Во Јевремовац вегетираат растенија од српската и европската флора

Во Јевремовац вегетираат растенија од српската и европската флора

Први април 2017 година, убав сончев ден кој мене и на мојата пријателка Ангелина полека ни откриваше дека нè очекува интересна и возбудлива авантура во Белград. Многу добро се сеќавам на датумот бидејќи амбиентот нè потсетуваше на стиховите на една ...

повеќе »

Зен градини

Зен градини

Создадени од будистички монаси во древна Јапонија, зен-градините често се нарекуваат „минијатурни пејзажи“, бидејќи нивните компоненти симболизираат аспекти на природата. Како основа на пејзажот најчесто се зема чакал, со што се појавуваат бранувања кои ги симболизираат океанските бранови, а високите ...

повеќе »

Ботаничка градина – дом на растителното богатство

Ботаничка градина – дом на растителното богатство

Ботаничката градина на Природно-математичкиот факултет во Скопје организациски припаѓа на Ботаничкиот завод на Институтот за биологија. Активностите околу нејзиното формирање почнале во 1948 година, а во 1951 година била официјално пуштена во употреба на површина од 14 хектари. Денес таа ...

повеќе »

Живописна енергија во секоја градина

Живописна енергија во секоја градина

Есенските бои на пејзажот иако траат поприлично краток период носат многу живописна енергија во секоја градина. Тоа е особено изразено во оние градини кои се креирани за да бидат атрактивни во текот на сите четири сезони. Вистинската комбинација на дрвја ...

повеќе »

Наскоро паркот пред Архитектонски факултет ќе се отвори за сите граѓани

Наскоро паркот пред Архитектонски факултет ќе се отвори за сите граѓани

Наскоро се планира паркот пред зградата во која се сместени Архитектонски и Градежен факултет да се отвори за сите граѓани, особено за студентите и корисниците на библиотеката „Браќа Миладиновци“, а и да се одржува. За таа цел Градот Скопје денеска ...

повеќе »

Успешната борба со ерозијата предуслов за интересни градини

Успешната борба со ерозијата предуслов за интересни градини

Еден од најголемите предизвици со кои се соочуваат градинарите претставува хортикултурното уредување на стрмните терени. Тие се доста непријатни за обработка, бидејќи пристапот до нив е доста тежок. Освен постигнување на естетски ефект, како главен предизвик кој треба да се ...

повеќе »

Подготовка на градината за топлото лето

Подготовка на градината за топлото лето

Без разлика дали живеете во село или во град, наскоро во вашата градина ќе пристигне летниот топлотен бран. Веќе почнува да се чувствува летната жега, особено во централното градско подрачје, па затоа потребно е да се преземат одредени активности со ...

повеќе »
Scroll To Top