Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 20)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Европската Комисија размислува за нови корпоративни даноци, меѓу кои и данок за пластика

Европската Комисија размислува за нови корпоративни даноци, меѓу кои и данок за пластика

Со новите корпоративни даноци кои размислува да ги воведе Европската Комисија (ЕК), меѓу кои и данокот за пластика, би се финансирале отплатите на долговите поврзани со издвојувањата за помош на европските економии и сектори најтешко погодени од кризата. Овој нов ...

повеќе »

Еден од најголемите системи за далечинско греење во Данска, целосно го исфрла јагленот

Еден од најголемите системи за далечинско греење во Данска, целосно го исфрла јагленот

Запира користењето на јагленот во еден од најголемите системи за далечинско греење, Funen во Данска, и тоа во блиска иднина – до 2022 година. Со тоа ќе се намалат емисиите на јаглерод диоксид за дури  375.000 тони.  На годишно ниво с еочекува ...

повеќе »

Соларната електрана „Караваста“ во Албанија, ќе произведува најефтина струја на Балканот

Соларната електрана „Караваста“ во Албанија, ќе произведува најефтина струја на Балканот

На втората аукција за фотоволтаични системи со голем капацитет во земјата, француската компанија Voltalia понудила да ја продава електричната енергија за само 24,89 евра по MWh, што е рекорд во регионот. Соларната електрана „Караваста“ во Албанија, инаку потпиша петнаесетгодишен договор за ...

повеќе »

Европското „зелено опоравување“ цели кон енергетска реконструкција на згради, чиста енергија и водород

Европското „зелено опоравување“ цели кон енергетска реконструкција на згради, чиста енергија и водород

Климатските мерки на Европската комисија, насочени кон т.н „зелено опоравување“ после пандемијата и сузбивање на климатските промени, ќе биде финансиран од нововостановениот фонд на ЕУ за оваа намена. Комисијата секоја година ќе издвојува по 91 милијарда евра неповратни средства и ...

повеќе »

Иновација од Вухан – млазен мотор со нов концепт

Иновација од Вухан – млазен мотор со нов концепт

Научниците од Универзитетот во кинескиот град Вухан, кој во последните месеци се споменува исклучиво во контектс на епидемијата, на светот му го претставија својот револуционерен изум. Во часописот на Американскиот институт за физика, објавен е трудот за овој пронајдок, кој ...

повеќе »

Најголем глобален пад на вложувањата во енергетиката досега

Најголем глобален пад на вложувањата во енергетиката досега

Пандемијата е главната причина за најголемиот пад на глобалните вложувања во енергетиката досега, кој Меѓународната агенција за енергија  (IEA) го очекува и до крајот на оваа година. Намалувањето на инвестициите, стои во извештајот на IEA, насловен „Светски вложувања во енергетиката ...

повеќе »

Српското електростопанство користи вештачка интелигенција во прогнозата на потрошувачката

Српското електростопанство користи вештачка интелигенција во прогнозата на потрошувачката

Српското електростопанство (ЕПС – Електропривреда Србије), во процесот на прогнозирање на потрошувачката на електрична енергија воведе технологии на машинско учење и вештачка интелигенција, со цел да ги намали загубите во производството и дистрибуцијата. Во соопштението кое го издала компанијата, се ...

повеќе »

Boeing повторно започна со производство на авионот 737 макс

Boeing повторно започна со производство на авионот 737 макс

Американскиот производител на авиони Boing повторно започна со производство на патничките авиони 737 макс, кое запре во јануари. Производството на овој модел на авиони, беше запрена после двете авионски несреќи во кои погинаа 346 патници.  На страницата на компанијата, наведено ...

повеќе »

Франција: Историски план за помош на автомобилската индустрија

Франција: Историски план за помош на автомобилската индустрија

Францускиот претседател Макрон, при посетата на фабриката „Валео“ во североисточна Франција, најави дека државата ќе вложи нешто повеќе од осум милијарди евра помош за автомобилската индустрија. „Целта е да ја направиме Франција прва држава која ќе произведува „чисти“ возила во ...

повеќе »
Scroll To Top