Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 10)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Банките трошат милијарди на јаглен, и така ја подриваат борбата против климатските промени

Банките трошат милијарди на јаглен, и така ја подриваат борбата против климатските промени

Европските финансиски институции и меѓународни инвеститори и банки, вклучувајќи ги BlackRock и јапонските мегабанки, и овозможуваат на европската индустрија на јаглен и натаму да опстојува. Тие на компаниите од овој сектор им обезбедиле 12 милијарди евра инвестиции и уште 9,8 ...

повеќе »

ЕУ подготвува CO2 данок за увезените производи. Што значи тоа за Балканот?

ЕУ подготвува CO2 данок за увезените производи. Што значи тоа за Балканот?

Европската комисија ја отвори јавната расправа за прописите за оданочување со кои сака да ги подрржи своите климатски цели. Притоа, ја изрази својата намера за измена на својата Директива за оданочување на енергенти  и воведување на прекугранично прилагодување на јаглеродот ...

повеќе »

Враќање на старо за авионскиот сообраќај најрано во 2024 година

Враќање на старо за авионскиот сообраќај најрано во 2024 година

Воздушниот сообраќај во светот нема да се врати на нивото пред кризата до 2024 година. Ова го соопшти Меѓународната асоцијација за воздушен сообраќај (IATA). Во мај и јуни регистрирано е побавно опоравување на сообраќајот, а укинувањето на ограничувањата на границите ...

повеќе »

Мегапроект кој би можел да го промени светот: Изградба на најкомплексниот погон во историјата на цивилизацијата

Мегапроект кој би можел да го промени светот: Изградба на најкомплексниот погон во историјата на цивилизацијата

На југот на Франција, започна изградбата на најкомплексниот погон во историјата на нашата цивилизација – ITER, кој ќе трае наредните пет години.  Станува збор за научен проект вреден 20 милијарди евра, кој има за цел да се реплицираат процесите кои ...

повеќе »

Дубровник станува првиот хрватски Plastic Smart City

Дубровник станува првиот хрватски Plastic Smart City

Worldwide Fund for Nature (WWF) - Mediterranean и Град Дубровник, потпишаа договор за соработка во рамките на проектот Plastic Smart Cities Croatia, чија цел е намалување на пластичниот отпад во морето. Со цел да ги мотивираат градовите ширум светот на намалување ...

повеќе »

Енергетската заедница и ЕБОР објавија смерници за финансирање на енергетската ефикасност

Енергетската заедница и ЕБОР објавија смерници за финансирање на енергетската ефикасност

Секретаријатот на Енергетската заедница и ЕБОР (Европска банка за обнова и развој) подготвија смерници кои би требало да им помогнат на договорните страни да воведат ефикасни централизирани механизми за финансирање на мерки за енергетска ефикасност и така да ги зголемат ...

повеќе »

Овие 10 земји имаат најголем инсталиран капацитет во „офшор“ ветерни електрани

Овие 10 земји имаат најголем инсталиран капацитет во „офшор“ ветерни електрани

Последниот извештај на здружението Renewable UK открива дека Велика Британија го задржала водечкото место во секторот на користење на енергијата од ветерот на море. Во текот на последните 12 месеци, бројот на такви проекти, без оглед дали станува збор за ...

повеќе »

„Грдосии на вода“: Трка на копното, за превласт на море

„Грдосии на вода“: Трка на копното, за превласт на море

Во светот годишно пловат над 150 милиони контејнери, во кои е спакувана 60% од вредноста на светската трговија. Најголемиот превозник потенува од малата Данска, додека источна Азија преднничи по бројот на најголеми светски пристаништа. Сите балкански пристаништа во овој вид ...

повеќе »

Грција бара одобрение од ЕУ за државна помош за изграбда на две пумпно – акумулациони хидроцентрали со вкупна моќност од 680MW

Грција бара одобрение од ЕУ за државна помош за изграбда на две пумпно – акумулациони хидроцентрали со вкупна моќност од 680MW

GEK Terna гради две пумпно – акумулациони хидроцентрали во Амфилохиа во западна Грција.  Министерството за животна средина и енергетика на Грција поднесе барање до европската Комисија за дозвола за продлжување на специјалната државна помош за овој проект со вкупна инсталирана ...

повеќе »
Scroll To Top