Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност

Категорија: Енергетска Ефикасност

Feed Subscription

Новиот терминал на аеродромот во Женева ефикасно спојува користење на соларна и геотермална енергија

Новиот терминал на аеродромот во Женева ефикасно спојува користење на соларна и геотермална енергија

Низ историјата на светот, највпечатливите градби вообичаено биле и најголемите. Во опкружување кое е под постојана закана од климатските промени, денес архитектите посегнуваат по една нова перспектива во проектирањето – најефикасни градби. Еден од најдобрите примери за „зелено“ проектирање и „зелено“ ...

повеќе »

Електрана со најголема инсталирана моќност во светот

Електрана со најголема инсталирана моќност во светот

Изградбата на хидроцентралата Три клисури во Кина, со брана на реката Јангце, трета најдолга река на светот, започнала во 1994 година, а целосно е пуштена во погон во 2012 година. Нејзината инсталирана моќност од 22.500 мегавати (што даваат 32 турбини ...

повеќе »

Зошто во невидена енергетска криза некои земји се откажуваат од нуклеарните централи

Зошто во невидена енергетска криза некои земји се откажуваат од нуклеарните централи

Додека невидена енергетска криза го тресе европскиот пазар, Германија и Белгија планираат да ги затворат преостанатите нуклеарни централи. Експертите оценуваат дека ова е нов удар за безбедноста на снабдувањето и на цената на гасот и струјата. По нуклеарната катастрофа во ...

повеќе »

Европа ја добива најголемата нуклеарка

Европа ја добива најголемата нуклеарка

Финската агенција за нуклеарна безбедност даде дозвола петтиот нуклеарен реактор во таа земја да започне пробна работа со мала моќност. Реакторот Olkiluoto 3 би започнал со производство на електрична енергија во јуни 2022 година и ќе биде најголемиот реактор во ...

повеќе »

ДЗР бара намалување на повластените тарифи за малите хидроцентрали

ДЗР бара намалување на повластените тарифи за малите хидроцентрали

Државниот завод за ревизија побара од државата да направи пазарно прилагодување на повластени тарифи што малите хидроцентрали ги добиваат од производството на електрична енергија. Во моментов нешто над 100 малихидроцентрали произведуваат електрична енергија, а за тоа од 2012 до 2020 ...

повеќе »

Србија го отвори кластер 4 (Зелена агенда и одржлива поврзаност) во преговорите со ЕУ

Србија го отвори кластер 4 (Зелена агенда и одржлива поврзаност) во преговорите со ЕУ

На меѓувладината конференција во Брисел за пристапување на Западниот Балкан во ЕУ, на Србија и е овозможено отворање на преговорите за кластер 4, кој кој ги опфаќа Зелената агенда и одржливата поврзаност во пристапните преговори. Инаку, прцесот на преговарање го ...

повеќе »

Во регионот, енергетската сиромаштија е највисока во Косово, а најниска во Црна Гора

Во регионот, енергетската сиромаштија е највисока во Косово, а најниска во Црна Гора

Напорите за решавање на проблемите на енергетски загрозените потрошувачи кои на адекватен начин не можат да ги задоволат основните потреби за енергија, се дел од иницијативата за праведна транзиција на Енергетската заедница. Целта на иницијативата е енергетската транзиција да биде ...

повеќе »

Систематско потфрлање во развојот на енергетскиот сектор и енергетските политики во нашата земја

Систематско потфрлање во развојот на енергетскиот сектор и енергетските политики во нашата земја

Сушното лето, недостатокот на ветер, ненавременото закупување на потребните количини гас и геополитичките превирања поврзани со пазарите на гас, како и порастот на производството после ударниот шок од КОВИД-кризата, а веројатно и преамбициозните планови за „зелена транзиција“ и затворање на ...

повеќе »

Енергетската заедница го усвои ЕУ Пакетот за чиста енергија

Енергетската заедница го усвои ЕУ Пакетот за чиста енергија

Иако сеуште не се дел од Европската Унија, земјите членки на Енергетската заедница во Југоисточна Европа, потпишаа дека ќе го имплементираат европското енергетско законодавство, со сите трансформациски механизми во насока на декарбонизација. Тоа ќе биде поприличен економски предизвик за земјите ...

повеќе »
Scroll To Top