Насловна / Вести

Категорија: Вести

Feed Subscription

Како архитектурата може да ја зголеми вредноста на недвижниот имот

Како архитектурата може да ја зголеми вредноста на недвижниот имот

Вредноста на имотот е детерминанта што може да се користи за да се процени неговата релативна вредност. Покрај тоа, потенцијалот за заработка на имотот исто така може да игра улога. Вредноста на имотот зависи од многу работи, како што се ...

повеќе »

Нов план на Европа: Ќе се гради подморски гасовод?

Нов план на Европа: Ќе се гради подморски гасовод?

Европските власти размислуваат за планови за изградба на нов гасовод кој ќе ги поврзува Приринејсиот полуостров и централна Европа, заобиколувајќи ја Франција. Ова неодамна го изјавил португалскиот премиер Антонио Коста. Тој рекол дека Европската комисија смета дека е можно да ...

повеќе »

Во Шпанија пуштена во погон најголемата соларна електрана во Европа

Во Шпанија пуштена во погон најголемата соларна електрана во Европа

Шпанската мултинационална електроенергетска компанија Iberdrola, ја пушти во работа најголемата соларна електрана во Европа, чиј инсталиран капацитет е  590 MW. Постројката Francisco Pizarro, во која се вложени над 300 милиони евра, се наоѓа во регионот Екстрамадура во западниот дел на Шпанија. ...

повеќе »

Автомобилите во ЕУ стануваат побезбедни, но и поскапи

Автомобилите во ЕУ стануваат побезбедни, но и поскапи

Според новите безбедносни регулативи кои стапија на сила минатиот месец, постојат најмалку 20 технологии кои се стандардни во сите автомобили во продажба во ЕУ и во Велика Британија. Новиот арсенал на безбедносна опрема  (General Safety Regulations 2) истовремено го поскапува производството ...

повеќе »

Во ентериер во Сочи повторно актуелните 70-ти и минимализмот

Во ентериер во Сочи повторно актуелните 70-ти и минимализмот

Со исклучителните дизајнерски потези создаден е интригантен спој на повторно актуелните 70-тите и минимализмот во ентериерот на куќа во Сочи, на руското биро AM House Artem Babayants Architects. Ентериерот на куќата од 250 квадратни метри е проектиран на две нивоа ...

повеќе »

Кога сонцето е најсилно, во Германија се исклучуваат соларните централи

Кога сонцето е најсилно, во Германија се исклучуваат соларните централи

Парадокс што малкумина го очекуваа – додека целиот свет зборува за чиста и стабилна електрична енергија, во Германија се исклучуваат бројни соларни централи од мрежата, токму кога произведуваат најмногу струја. Сопственикот на соларна централа во германскиот град Аурах, Јенс Хасеман, ...

повеќе »

Геотехничка изведба и испитување колови на мегаконструкции во проблематичната почва на Казахстан

Геотехничка изведба и испитување колови на мегаконструкции во проблематичната почва на Казахстан

Последниве 20 години во Казахстан се реализирани голем број уникатни мегапроекти, а многу од нив сè уште се во тек, посебно во Нур-Султан, новиот главен град на државата (види слика 1). Еден од најатрактивните проекти е станбената зона Абу Даби ...

повеќе »

Шведски рецепт за одржлив дом

Шведски рецепт за одржлив дом

Швеѓаните се познати по својствениот стил на уредување на ентериери и одржливоста во дизајнот и дизајнерските производи, па затоа и не е за изненадување што токму од нив потекнува и еден несекојдневен концепт на одржливо домување, односно дом многу сличен ...

повеќе »

Нуклеарната централа во Запорожје најголема во Европа

Нуклеарната централа во Запорожје најголема во Европа

Запорожје е град кој е распространет околу бреговите на Днепар, една од најголемите реки во Европа која тргнува на својот пат долг 2285 километри во близина на Смоленск во Русија и го завршува во Црното Море. Градот Запорожје во мирните ...

повеќе »
Scroll To Top