Насловна / Арт и дизајн

Категорија: Арт и дизајн

Feed Subscription

Скулптор воден од раката на страста и инспириран од металниот отпад

Скулптор воден од раката на страста и инспириран од металниот отпад

Од 13 декември 2017 година до 26 март оваа година, во Центарот Помпиду поставена е голема изложба – ретроспектива посветена на делото на Сезар Балдачини (1921-1998), француски скулптор познат по своите радикални компресии (пресувани автомобили или купишта отпад), „експанзии“ (скулптури ...

повеќе »

Изложба на артефакти со христијанско значење во Музеј на град Скопје

Изложба на артефакти со христијанско значење во Музеј на град Скопје

На 22.03. 2018 година во 20.00 часот, во Музејот на град Скопје ќе биде отворена изложба „Артефакти со христијанско симболично значење од VI до крај на XIX век“ и ќе трае до 14.04.2018 година. Автор на изложбата е д-р Снешка ...

повеќе »

Печка на дрва дизајнирана од Philip Starck

Печка на дрва дизајнирана од Philip Starck

Philip Starck ја дизајнираше Speetbox, модуларната печка на дрва на која топло добредојде ќе и посака секој проектант на ентериери. Печката е извонредно дизајнирана, се состои од различни кубични модули кои можат да се комбинираат по желба. Има модули за ...

повеќе »

Капитална монографија посветена на Борислав Траиковски

Капитална монографија посветена на Борислав Траиковски

Во Битола е промовирана капитална мографија посветена на битолскиот ликовен уметник Борислав Траиковски, припадник на првата повоена генерација ликовни творци и член на познатата група ВДИСТ. Со настанот се одбележани сто години од неговото раѓање, како и на неговото творештво ...

повеќе »

Ретроспективна изложба на Томе Серафимовски во Белград

Ретроспективна изложба на Томе Серафимовски во Белград

Во галеријата на РТС во Белград до 4 април ќе биде поставена ретроспективна изложба на познатиот македонски академски скулптор Томе Серафимовски. На изложбата ќе бидат претставени 70 скулптури и 11 цртежи од колекцијата на фамилијата на Серафимовски, или вкупно 81 ...

повеќе »

Предавање на Сабина Саболовиќ во Музејот на современа уметност

Предавање на Сабина Саболовиќ во Музејот на современа уметност

Денес, со почеток во 20 часот, Проектниот простор Прес ту егзит заедно со Музејот на современа уметност, најавуваат предавање на Сабина Саболовиќ, член на кураторскиот колектив What, How & for Whom – WHW. Сабина Саболовиќ ќе ја претстави практиката на ...

повеќе »

Финскиот павилјон на Венеција 2018, ја третира иднината на библиотеките

Финскиот павилјон на Венеција 2018, ја третира иднината на библиотеките

Финското преставување на 16-тото Венециско Биенале, одговара на темата  ”Freespace”  преку трансформирање на павилјонот од Alvar Aaalto во привремена библиотека. Изложбата го истражува всушност развојот на архитектурата на библиотеките во Финска и претпоставува можни правци на развој во иднина. Ако ...

повеќе »

Кина и 16 земји од Централна и Источна Европа отворија Координативен центар за културна соработка во Скопје

Кина и 16 земји од Централна и Источна Европа отворија Координативен центар за културна соработка во Скопје

Во рамките на НУБ „Св.Климент Охридски“ во Скопје, отворен е Координативниот центар за културна соработка меѓу НР Кина и земјите од Централна и Источна Европа (Иницијатива 16+1), известија од Министерството за култура. Во присуство на голем број амбасадори на земјите-членки ...

повеќе »

Изложба „Чудесните жени од колекцијата на Националната галерија на Македонија“

Изложба „Чудесните жени од колекцијата на Националната галерија на Македонија“

По повод 70-годишниот јубилеј од создавањето на Националната галерија на Македонија, а во чест на 8 Март – Меѓународниот ден на жената, Националната галерија ќе ја реализира изложбата под наслов „Чудесните жени од колекцијата на Националната галерија на Македонија“. Изложбата ...

повеќе »
Scroll To Top