Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 40)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Хрватска: Бројот на нови хибриди годинава поголем од дизел возилата

Хрватска: Бројот на нови хибриди годинава поголем од дизел возилата

Во Хрватаска во првата половина од годинава, биле регистрирани 970 нови електрични возила, што е за 28,4% повеќе од истиот период лани. Највеќе електрични возила се од брендот Renault, а на второ место е Tesla. Сега уделот на новорегистрирани електрични возила ...

повеќе »

Албанија планира да го укине ДДВ на опремата за соларни и ветерни електрани

Албанија планира да го укине ДДВ на опремата за соларни и ветерни електрани

После двомесечни дискусии во работната група со претставници од бизнис секторот, Министерството за инфраструктура и енергетика одлучи да прифати некои од барањата во насока на олеснување на влијанието на енергетската криза. Иако Меѓународниот монетарен фонд неретко ги критикува исклучоците кои ...

повеќе »

Виена: Иновации кои поттикнуваат одржлив јавен превоз

Виена: Иновации кои поттикнуваат одржлив јавен превоз

Градскиот превоз во Виена е еколошки се поприфатлив. И покрај растот на бројот на патници и развојот на мрежата на јавниот превоз, главниот град на Австрија успева со бројни иновации да го поттикне одржливиот развој на јавниот превоз, а веќе ...

повеќе »

Кај Оландските острови на Балтикот ќе бидат изградени најголемите ветерни електрани на море

Кај Оландските острови на Балтикот ќе бидат изградени најголемите ветерни електрани на море

Шведската компанија за развој на обновливи извори на енергија OX2, заедно со Alandsbanken Fondbolag развива два проекта за ветерни електрани на море (офшор), јужно и северно од архипелагот Оланд во Балтикот, со капацитет од 5 и 3GW. Проектите под името Noatun ...

повеќе »

Во Кувајт откриени плановите за футуристички град: најзелен, најодржлив, најчист …

Во Кувајт откриени плановите за футуристички град: најзелен, најодржлив, најчист …

Компанија од Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) ги објави своите планови за изградба на нов град во облик на цвет, посебно проектиран за да го редуцира пристапот на автомобилите и да ги зголеми површините исклучиво достапни за пешаци. Градот наречен XZERO, а ...

повеќе »

Трите најголеми централни банки обвинети за уништувањето на шумите во Амазонија

Трите најголеми централни банки обвинети за уништувањето на шумите во Амазонија

Извештајот на организацијата Global Witness под името Bankrolling Destruction наведува дека Федералните резерви на САД, Европската централна банка и Банката на Англија, и покрај декларативните изјави против климатската криза, директно инвестирале во компании одговорни за сечење на Амазонската прашума. Споменатите централни ...

повеќе »

Семејствата ја пошумуваат Виена

Семејствата ја пошумуваат Виена

На есенскиот фестивал за пошумување, „Шумата на младите Виенчани“ закажан за 22-ри октомври 2022 година, семејствата со деца ќе засадат 10.000 стебла и грмушки во виенската општина Favoriten. Шумарите на градот Виена ќе помагаат при садењето на дрвјата и ќе даваат ...

повеќе »

Белгија: Мега проект за обновливи извори на енергија

Белгија: Мега проект за обновливи извори на енергија

Со цел да ја забрзаат енергетската транзиција, научниците од Универзитетот во Лиеж, промовираат инсталирање на десетина илјади ветерни турбини на Гренланд, за снабдување на електрична енергија на голем дел од Европа. Професорот Ернст и неговиот тим работат на условите на ...

повеќе »

Белгија и Данска го склучија првиот билатерален договор за прекуграничен транспорт на јаглерод диоксид

Белгија и Данска го склучија првиот билатерален договор за прекуграничен транспорт на јаглерод диоксид

Данска и Белгија потпишаа спогодба за соработка во областа на транспортот на јаглерод диоксид (CO2) помеѓу двете земји со цел трајно геолошко складиштење. Освен рамката за соработка во врска со зафаќање, искористување и складирање на јаглерод диоксид (CCUS), страните склучиле договор за ...

повеќе »
Scroll To Top