Насловна / Став

Категорија: Став

Feed Subscription

Интервју со Ивица Тодоровски, директор на УХМР: Македонија е под сериозен ризик од суша

Интервју со Ивица Тодоровски, директор на УХМР: Македонија е под сериозен ризик од суша

Пред извесно време се одбележа Светскиот метеоролошки ден. Какви сè активности имаше кај нас и во светот? Светската метеоролошка организација е наследник на Меѓународната метеоролошка организација која е формирана во 1873 година. Од 1961 година, Светската метеоролошка организација го одбележува ...

повеќе »

Загадено е, но што сега?

Загадено е, но што сега?

Скопје, а и Македонија имаат загаден воздух. Ова веќе не е нешто ново или шокантно. Откако МојВоздух (или по ново AirCare) го демократизираше пристапот кон податоците за загадување на воздухот, на сите нам ни стана кристално чисто во каква животна ...

повеќе »

Миодраг Радоњиќ – Бато со стручни аргументи го демантира градоначалникот Герасимовски за неговите ставовите изнесени за конкурсот „Треска“

Миодраг Радоњиќ – Бато со стручни аргументи го демантира градоначалникот Герасимовски за неговите ставовите изнесени за конкурсот „Треска“

Ви ја пренесуваме реакцијата на архитект Миодраг Радоњиќ – Бато, Претседател на Комисијата за конкурсот на локацијата на фабрика „Треска“, предизвикана од ставовите и коментарите на градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски, дадени во интервју за порталот „Локално“. КОНКУРС „ТРЕСКА“ ...

повеќе »

Светот троши на субвенции кои ги влошуваат климатските промени

Светот троши на субвенции кои ги влошуваат климатските промени

Нова студија што ја почнаа меѓународните организации The B team и Business for Nature проценува дека светот троши најмалку 1,8 трилиони долари годишно на субвенции кои поттикнуваат уништување на екосистемот, исчезнување на видовите и зголемување на просечната глобална температура. Со ...

повеќе »

Какви културни објекти градиме денес?

Какви културни објекти градиме денес?

Покрај неминовниот позитивен технолошки развој кој ни се случи, за жал поминавме и период на целосна узурпација на градителското наследство, архитектура и култура. Македонската култура е девастирана во сите нејзини сегменти во последните дваесетина години. Културно-историското наследство, објектите и претставниците ...

повеќе »

Тетовчани не се откажуваат од парк!

Тетовчани не се откажуваат од парк!

Минатиот месец, група на истакнати тетовчани поднесоа до Општината граѓански предлог со кој бараат градот да добие прв вистински градски парк, за кој беше објавено во минатиот број на Порта 3. За потсетување, накратко, се работи за граѓански предлог со ...

повеќе »

Не можеме да се согласиме со распродавање на целиот преостанат слободен простор

Не можеме да се согласиме со распродавање на целиот преостанат слободен простор

Еден од основните темелни вредности на кои почива Уставот на Република Северна Македонија е уредувањето и хуманизацијата на просторот и заштитата и унапредувањето на животната средина, но за жал последниве две децении реалноста е далеку од тоа. Живеењето во главниот ...

повеќе »

Никола Тесла опишал како го гледа светот за 100 години и со каков изум планира да ги запре војните

Никола Тесла опишал како го гледа светот за 100 години и со каков изум планира да ги запре војните

Во една статија објавена во 1937 година во списанието „Liberty“, Никола Тесла зборувал за својата визија за иднината. Уште тогаш, познатиот научник разговарал со новинарот Џорџ Силвестер Вјерек и му опишал како го замислува светот за сто години. „Се чини ...

повеќе »

За енергетиката во Македонија – потребни се итни промени и акција

За енергетиката во Македонија – потребни се итни промени и акција

Повод за да го напишам овој коментар се информации што ги читам или гледам во некои јавни медиуми во врска со состојбите во енергетиката во Македонија. Со оглед на моменталната енергетска криза, во јавноста се појавуваат разни коментари на политичари, ...

повеќе »
Scroll To Top