Насловна / Фото/Видео / Репортажа

Категорија: Репортажа

Feed Subscription

Селото Патишка Река, снегот и ловџиите

Селото Патишка Река, снегот и ловџиите

На околу 35 километри од Скопје, во областа Торбешија, се наоѓа планинското село Патишка Река кое има има 579 жители. Селото е сместено на 1.243 метри надморска височина (неговата највисока точка) на планината Караџица. Тоа со кое плени ова село ...

повеќе »

Божиќно село Трикала: Од фабрика за леб до фабрика за желби

Божиќно село Трикала: Од фабрика за леб до фабрика за желби

Старата зграда од тули, изградена во 1884 година која била фабрика за производство на леб сега има друга намена. Истата зграда, сега само завиткана со црвена панделка е место каде се кажуваат божиќните и новогодишните желби. Зградата која се наоѓа ...

повеќе »

Раскош на есенските бои во Вирџинија

Раскош на есенските бои во Вирџинија

Планините на Вирџинија важат за инспирација на бројни песни и тоа со генерации наназад, но нивната убавина може да ве остави без зборови. Како и секоја година, есенските бои долж планините Блу Риџ – Blue Ridge во Вирџинија го прават ...

повеќе »

10 најснежни градови на светот

10 најснежни градови на светот

Декември е месец кога снегот не би требало да не изненади. Климатските промени се одвиваат со голема брзина, така да и зимата не е како што била некогаш. Во продолжение погледнете листа на градови со најмногу снежни врнежи во светот. ...

повеќе »

Кога балоните го параа небото на Кападокија

Кога балоните го параа небото на Кападокија

Патувањето никогаш нема крај. Само патниците доаѓаат до крајот, но потоа го продолжуваат патувањето во своите сеќавања, во помнењето на она каде биле, во раскажувањето на своите блиски за она што го виделе таму. Крајот на едно патување е само ...

повеќе »

Скици од Мариово

Скици од Мариово

Стоиме на карпите над реката, Сонцето  пополека заоѓа зад ридот како во  одјавна сцена од филм на Џон Форд, небото е мастилаво сино и на него срамежливо се појавуваат првите ѕвезди за да ја најават топлата летна ноќ. Владее потполна ...

повеќе »

Концепт за култура Скопје

Концепт за култура Скопје

Концепт за култура Скопје е доброволно, непрофитно, невладино, непартиско здружение, формирано со слободно здружување на граѓани. Св. Преображение, с. Зрзе, Општина Долнени Основни цели и задачи на Здружението се: - Да ја промовира македонската култура и творештво во рамките на ...

повеќе »

Зошто Гленстоун е поинаков вид музеј?

Зошто Гленстоун е поинаков вид музеј?

Гленстоун e основан во 2006-та година од Емили и Мичел Рејлс и нивната непрофитна фондација, со визија да биде спој на уметност, архитектура и природа. Гленстоун  е верзија на 21-виот век на музеите како Фрик (Frick), Колекцијата Филипс (Phillips Collection) ...

повеќе »

Музеите на Смитсониан – Олицетворение на американското наследство

Музеите на Смитсониан – Олицетворение на американското наследство

Посетата на Вашингтон едноставно е невозможна без да се видат барем некои од објектите во рамки на институцијата Смитсониан – најголем комплекс музеи и образовни и истражувачки центри во светот. Мисијата е едноставна, велат оттаму, да се обликува иднината, преку ...

повеќе »
Scroll To Top