Насловна / Архитектура

Категорија: Архитектура

Feed Subscription

Нова уметничка галерија во Јужен Велс, Сиднеј

Нова уметничка галерија во Јужен Велс, Сиднеј

Едно од долгоочекуваните отварања на годината, а се однесува на инаугурацијата на проширувањето на капацитетите на Уметничката галерија на Нов Јужен Велс во Сиднеј, се случи на 3 декември, која се очекува да достигне до 15.000 регистрирани посетители. Проектиран од ...

повеќе »

Комплекс за агротуризам во националниот парк Монтремблант, Канада

Комплекс за агротуризам во националниот парк Монтремблант, Канада

Комплексот се развива на површина од речиси сто хектари со мултифункционална програма која има за цел да го промовира агротуризмот, преку акцентирање на автентичноста на националниот парк Монт-Тремблант, во Канада. Лоциран спроти националниот парк Мон-Тремблант и сместен во долината на ...

повеќе »

Дрвен павилјон во Нови Сад кој повикува на дружење

Дрвен павилјон во Нови Сад кој повикува на дружење

Во рамки на новосадскио Кампус поставена е скулптура од дрво која се вклопува во просторот со своите пропорции, форма и положба. „Како што е мобилијарот важен за стан, така и урбаниот мобилијар е важен за градот. Стан без мебел е ...

повеќе »

Промоција на прирачник по повод 10 години постоење на КСП „Центар Јадро“

Промоција на прирачник по повод 10 години постоење на КСП „Центар Јадро“

По повод 10 години од своето постоење, КСП „Центар Јадро“ – Асоцијација на независна културна сцена најавува промоција на „Прирачникот за градење на институционален модел на јавно-граѓанско партнерство во културата: досегашни искуства, предизвици и идни насоки” што ќе се одржи ...

повеќе »

Најбрзиот лифт на светот стигнува до 121-виот кат за помалку од една минута

Најбрзиот лифт на светот стигнува до 121-виот кат за помалку од една минута

Еден облакодер во Шангај, не само што е највисоката градба во Кина, туку може да се пофали и дека го има најбрзиот лифт на светот. Се движи со брзина од 73,8 километри на час. Лифтот NexWay на јапонската компанија Mitsubishi Electric ...

повеќе »

Музејот на исламска уметност на И. М. Пеи во Доха

Музејот на исламска уметност на И. М. Пеи во Доха

Светски познатиот американско – кинески архитект И. М. Пеи, се вратил од пензија на 91 година за да го проектира Музејот на исламска уметност во Доха. Посетувал многу исламски објекти и шест месеци патувал ширум муслиманскиот свет во потрага по ...

повеќе »

Најголемата „невидлива“ зграда на светот, која до 2030 година би можела да стане мегахит

Најголемата „невидлива“ зграда на светот, која до 2030 година би можела да стане мегахит

Неправедно занемарената Ал-Ула е дома на древни локалитети, историски споменици и неверојатни природни чуда, а зградата во која с еогледува пустината е само едно од низата ремек дела. Големите стаклени плочи во кои се отсликува околниот пејсаж на Ал-Ула во ...

повеќе »

Зградата на Европскиот парламент ќе биде целосно рекоструирана

Зградата на Европскиот парламент ќе биде целосно рекоструирана

Старата зграда на Европскиот парламент во Брисел, се смета за неадекватна за понатамошна употреба. Проектантскиот тим во кој се и Carlo Ratti Associati (CRA) предлага амбицизоно реновирање на постоечката зграда наместо повторна градба. Би се користела оригиналната конструкција со дополнителни карактеристики ...

повеќе »

Вечерва во МКЦ изложба „Атлас на македонската модерна архитектура“

Вечерва во МКЦ изложба „Атлас на македонската модерна архитектура“

Вечерва со почеток во 20:00 часот во Галерија 2 во Младинскиот културен центар – Скопје ќе се отвори архитектонската изложба „Атлас на македонската модерна архитектура“. Станува збор за проект чија цел е препознавање, документирање, проучување и вреднување на модернистичкото архитектонско ...

повеќе »
Scroll To Top