Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 30)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Форбс: Надзвучните патнички авиони повторно на небото

Форбс: Надзвучните патнички авиони повторно на небото

„Патничките авиони со надзвучни брзини наскоро повторно ќе сообраќаат“ пишува американското деловно списание Forbes. Младата американска компанија Boom supersonic  во соработка со проектантската компанија на францускиот аеронаутички гигант Daso, работат на развој на нов авион кој драстично ќе го скрати ...

повеќе »

Словенечкиот ELES во партнерство со Renault развива проект за е-мобилност

Словенечкиот ELES во партнерство со Renault развива проект за е-мобилност

Словенечкиот оператор на преносниот систем ELES, за прв пат ќе соработува со автомобилската компанија Renault во рамките на европскиот проект од областа на е-мобилноста. ELES е еден од 33-те партнери од 8 земји кои го осмислиле проектот Large demonstratIoN of ...

повеќе »

Хрватскиот павилјон за EXPO 2020, повторно ги скара Хрватска и Србија за тоа чиј е Тесла

Хрватскиот павилјон за EXPO 2020, повторно ги скара Хрватска и Србија за тоа чиј е Тесла

На Светската изложба Dubai Expo 2020, Хрватска ќе се претстави како земја на иновативни проекти, идеи и големи умови кои постигнале светска препознатливост, меѓу кои е и Никола Тесла. Но, српското министерство за култура и информирање, тврди дека „во енциклопедиите, ...

повеќе »

Пиво од рециклирана дождовница

Пиво од рециклирана дождовница

Компанијата Xylem смислила начин за рециклирање на вода, со кој ќе се придонесе за ублажување на проблемот со недостаток на вода, така што ќе се направи пиво токму од рециклираната вода. Имено, дури 3,6 милијарди луѓе живеат во подрачја со ...

повеќе »

Турција со прототип на својот прв летечки автомобил

Турција со прототип на својот прв летечки автомобил

Компанијата Baykar од Турција, најави изработка на прототип за првиот летечки автомобил, што претставува прв проект од ваков вид во оваа земја. На развојот на овој производ се работело осум месеци – од дизајн до изработка на прототип и тестирање. ...

повеќе »

ТПГ: Дали започнува ерата на американската „енергетска доминација“?

ТПГ: Дали започнува ерата на американската „енергетска доминација“?

„На глобалниот пазар на енергенти му претстои голем пресврт“, прогнозираат аналитичарите. Течниот природен гас (ТПГ) би можел да направи од американската сојузна држава Луизијана една од најважните енергетски извозници во светот – секако со огромни последници за Европа.  Започнати се ...

повеќе »

Од 2021 година, ЕИБ нема да финансира проекти за фосилни извори на енергија

Од 2021 година, ЕИБ нема да финансира проекти за фосилни извори на енергија

„Европската Инвестициска банка (ЕИБ), ќе престане да ги финансира проектите поврзани со фосилните горива од 2021 година“, пишува во нацртот на новата политика на оваа банка за финансирање во енергетскиот сектор. Во документот „Политика на кредитирање на ЕИБ во енергетскиот ...

повеќе »

БиХ: Храбрите жени од Крушчицa добитници на наградата EuroNatur, за сперечување на изградбата на две МХЕ

БиХ: Храбрите жени од Крушчицa добитници на наградата EuroNatur, за сперечување на изградбата на две МХЕ

Храбрите жени од Крушчицa, во Босна и Херцеговина, се добитници на престижната награда на германската фондација EuroNatur за  2019 година, благодарение на акцијата за спречување на изградбата на две мали хидроелектрани (МХЕ), која траеше 500 деноноќија. „Група жени од селото ...

повеќе »

Сараево за прв пат ќе користи калциум хлорид за намалување на загадувањето на воздухот

Сараево за прв пат ќе користи калциум хлорид за намалување на загадувањето на воздухот

Кантонот Сараево оваа зима за прв пат ќе користи калциум хлорид за намалување на загадувањето на воздухот со цврсти честички. Во повеќе извештаи за загадувањето, Сараево е прогласено за еден од градовите со најлош квалитет на воздухот во светот. Користењето ...

повеќе »
Scroll To Top