Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 11)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Србија наскоро ќе добива природен гас и од Грција

Србија наскоро ќе добива природен гас и од Грција

По завршувањето на изградбата на интерконекцијата со Бугарија на крајот на минатата година, Србија физички се поврза со изворите на природен гас од Каспискиот регион и со терминалот за течен природен гас (ТПГ) во Александрополис. Со тоа и Грција станува ...

повеќе »

Грција се придружува на Artemis, за истражување на вселената под водство на САД

Грција се придружува на Artemis, за истражување на вселената под водство на САД

Грција стана 35-тата земја која ја потпиша спогодбата Artemis, програма за истражување на вселената која ја предводат САД, а која вклучува воспоставување на постојана база на Месечината. Американскиот државен секретар Блинкен и грчкиот министер за надворешни работи Герапетритис, присуствувале на ...

повеќе »

Нуклеарната енергија се враќа на голема врата ширум светот

Нуклеарната енергија се враќа на голема врата ширум светот

Нуклеарната енергија се враќа на голема врата ширум светот, изјавил челникот на Меѓународната агенција за енергетика (IEA), Фатих Битол, издвојувајќи ги Франција, Азија, Северна Америка и Блискиот исток. „После руската инвазија на Украина, многу земји ја разбраа важноста на нуклеарната ...

повеќе »

Графенот како одржлива замена на песок во бетонот

Графенот како одржлива замена на песок во бетонот

Истражувањето спроведено на Универзитетот Rice, носи револуционерно откритие во градежната индустрија, покажувајќи дека графенот, добиен од металуршки кокс, производ на база на јаглен, има потенцијал не само да го зајакне цементот, туку и во целост да го замени песокот во ...

повеќе »

Две третини од потрошувачите на енергија, не сакаат да трошат време и пари на одржлив развој

Две третини од потрошувачите на енергија, не сакаат да трошат време и пари на одржлив развој

Одлуките и потезите на потрошувачите, ќе бидат клучен двигател за успехот на енергетската транзиција, велат во EY. Извештајот за ставовите на потрошувачите за енергетската транзиција (Energy transition consumer insights), покажува дека 65% од потрошувачите на енергија се заинтересирани за одржливоста ...

повеќе »

Google Maps унапреден: Нови функции и подобрен дизајн

Google Maps унапреден: Нови функции и подобрен дизајн

Изгледот и функциите на Google Maps главно се исти последните неколку години, но сега дојде до нови моменти. За почеток, горе лево се наоѓаат нови функции кои се однесуваат на временската прогноза на местото, како и подетален увид во временските ...

повеќе »

Со изградба на два нови гасоводи, Хрватска ја зајакнува гасната врска со Европа

Со изградба на два нови гасоводи, Хрватска ја зајакнува гасната врска со Европа

Со цел да ја зајакне сигурноста во снабдувањето со гас, попрецизно гасните врски со Унгарија и Словенија, Хрватска планира изградба на два нови гасоводи. Така ќе се зголеми можноста за транспорт на поголеми количини на природен гас од терминалот за ...

повеќе »

Новиот компактен SUV на Renault, ќе се вика Symbioz

Новиот компактен SUV на Renault, ќе се вика Symbioz

Компанијата Renault, официјално го откри името на својот нов компактен семеен SUV, а тоа е Symbioz. Ова име е одраз на новиот дизајнерски правец на марката, додека самиот модел ги спојува напредната внатрешност и штедливиот мотор E-Tech full hybrid 145. Потврдено ...

повеќе »

Сараево подготви стратегија за намалување на емисиите од индивидуалните ложишта за 90%

Сараево подготви стратегија за намалување на емисиите од индивидуалните ложишта за 90%

Владата ан Кантонот Сараево, подготвила стратегија за ограничување на користењето на јаглен и други цврсти горива за периодот 2023 – 2033 година. Со оваа стретагија се планира намалување на емисиите од индивидуалните ложишта како еден од главните извори на загадување, ...

повеќе »
Scroll To Top