Насловна / Урбанизам / Сообраќај

Категорија: Сообраќај

Feed Subscription

Земјите на Г7 сепак не поставија цели за електрификација на сообраќајот

Земјите на Г7 сепак не поставија цели за електрификација на сообраќајот

Земјите од групата Г7 (Канада, Франција, Германија, Италија, Јапонија, САД и Велика Британија) на последниот состанок сепак не поставија цели во врска со продажбата на електрични возила, во своето настојување за електрификација на сообраќајот, ветувајќи само дека ќе ги интензивираат ...

повеќе »

Супербрз превоз хиперлуп и во Италија

Супербрз превоз хиперлуп и во Италија

Новите начини на транспорт носат и нова возбуда. Хиперлупите станаа реалност и веќе се најавени многу проекти низ целиот свет. Тие се дизајнирани да ја подобрат врската и побрзиот превоз од едно до друго место. Таков одржлив транспортен систем може ...

повеќе »

Бесплатен, а пуст – само една петтина од Луксембуржаните користат јавен превоз

Бесплатен, а пуст – само една петтина од Луксембуржаните користат јавен превоз

Воведувањето на бесплатен јавен превоз во Луксембург пред една година не ги промени драстично навиките на граѓаните. Тие сè уште не го користат многу. Една година откако стана бесплатен, само двајца од 10 жители редовно одат на работа со јавен ...

повеќе »

По 40 години Град Скопје ќе ги реорганизира автобуските линии

По 40 години Град Скопје ќе ги реорганизира автобуските линии

Градот Скопје потпиша договор за изработка на Студијата за оптимизација на мрежите на линии на автобускиот јавен превоз, која треба да биде готова за 12 месеци. Студијата треба да понуди нови автобуски рути, унапреден систем за наплата и унапреден возен ...

повеќе »

Шилегов: Граѓаните не гледаат, но тунелот под Старата железничка станица се гради

Шилегов: Граѓаните не гледаат, но тунелот под Старата железничка станица се гради

Скопскиот градоначалник Петре Шилегов најави дека Град Скопје на средината од 2022 ќе започне инфраструктурно да ја поврзува подземната сообраќајница која ја гради Лимак Скопје и која е дел од мултифункционалниот проект „Diamond of Skopje“. „Она што вие не го ...

повеќе »

Градоначалникот Шилегов најави целосно затворање за сообраќај на Мал ринг

Градоначалникот Шилегов најави целосно затворање за сообраќај на Мал ринг

Градоначалникот Петре Шилегов најави дека целосно ќе се затвори за сообраќај Малиот ринг во центарот на Скопје, со имплементација на Бас рапид транзитот. Центарот на Скопје ќе биде затворен за возила кон крајот на 2023 година. Градоначалникот уште во август ...

повеќе »

Машиновозачот отишол до тоалет додека возот се движел со 150 километри на час

Машиновозачот отишол до тоалет додека возот се движел со 150 километри на час

Јапонските возови со текот на времето стекнаа легендарна репутација за точност и ефикасност. Сепак, понекогаш таа репутација доаѓа со цена, особено кога сте машиновозач и имате болки во стомакот. Машиновозачот на еден од брзите возови во рамките на јапонската мрежа ...

повеќе »

Римац започнува проект на иднината во Загреб: Прв град во светот со револуционерна услуга

Римац започнува проект на иднината во Загреб: Прв град во светот со револуционерна услуга

Основачот на компанијата Rimac Аutomobili тргнува во првиот чекор кон реализација на проект тежок 454,2 милиони евра. Се работи за развој и воспоставување на мрежа на електрични автономни такси возила во Загреб. Во 2024 година, Загреб ќе стане првиот град ...

повеќе »

Hyperloop: Револуција во патувањата, како што некогаш направија авионите

Hyperloop: Револуција во патувањата, како што некогаш направија авионите

Во пустината северно од Лас Вегас, се протега метална цевка која еден ден би можела да донесе револуција во патувањата. Се работи за DevlLoop на тест полигонот на кој во ноември 2020 година за прв пат е реализиран и превоз на ...

повеќе »
Scroll To Top