Урбанизам Archives - Порта3 - градежништво, архитектура и екологија
Насловна / Урбанизам

Категорија: Урбанизам

Feed Subscription

Градот Скопје потпиша со „Пелагонија АД“ – Гостивар изградба на булеварот „Христијан Тодоровски Карпош“

Градот Скопје потпиша со „Пелагонија АД“ – Гостивар изградба на булеварот „Христијан Тодоровски Карпош“

Градот Скопје пред една недела со „Пелагонија АД“ – Гостивар го потпиша договорот вреден 125.460.081 денари за изведба на втората фаза од изградбата на булеварот „Христијан Тодоровски Карпош“. Oваа идна сообраќајница ќе биде шест коловозни ленти, велосипедски и пешачки патеки. ...

повеќе »

Сообраќајната инфраструктура во Тетово во хаос

Сообраќајната инфраструктура во Тетово во хаос

Во целост ви ја пренесуваме сторијата „Сообраќајна инфраструктура – ниеден тетовски градоначалник не успеа да ги заврши проектите почнати во минатиот век“ на новинарот Зоран Димовски објавена на порталот Македонски медиа сервис ммс.мк Трите булевари во градот чекаат неколку децении ...

повеќе »

Атина: Итно рушење на 3.200 дивоизградени објекти

Атина: Итно рушење на 3.200 дивоизградени објекти

Грчкиот премиер Ципрас  изјави дека итно ќе бидат срушени 3.200 илегално изградени објекти во регионот на Атика, откако многу луѓе останаа заробени и блокирани во пожарите од 23ти јули, токму и поради непочитувањето на прописите за градење. По рушењето на ...

повеќе »

Граѓаните поканети да учествуваат на дебата за ДУП-ови во Општина Центар

Граѓаните поканети да учествуваат на дебата за ДУП-ови во Општина Центар

Денес 9.8.2018 (четврток), со почеток во 12:00 часот закажана е 16-та седница на Совет на Општина Центар-Скопје. Меѓу останатите точки на Дневниот ред, последните две точки се предлог-одлука за донесување на Изменување и дополнување на два Детални урбанистички плана. Особено ...

повеќе »

По Кримскиот мост, во план изградба на автопат и тунел

По Кримскиот мост, во план изградба на автопат и тунел

Кримскиот мост веднаш покажа дека има огромно значење за регионот и локалната економија, пишува RT. Неодамна мостот го собори дневниот рекорд и достигна 32.000 возила, додека во досегашното негово работење низ него минале вкупно 1,6 милиони возила. Овој сообраќај веќе ...

повеќе »

Виена: Зелени фасади наместо клима уреди

Виена: Зелени фасади наместо клима уреди

Во последните години, температурите во Виена во летните месеци ги рушат сите рекорди, и зачестено се појавуваат т.н „урбани топли острови“ (Urban Heat Islands). Градот Виена се бори против тој феномен, преку „озеленување“ на зградите и збогатување на јавните површини ...

повеќе »

Швајцарија ќе гради двокатни автопатишта

Швајцарија ќе гради двокатни автопатишта

Сообраќајните гужви во Швајцарија тамошната влада сака да ги реши со изградба на автопатишта на кат. Проектот за двокатни автопатишта, кави веќе има во азиските земји, доби зелено светло од владата. Бројот на часови поминати во сообраќајни застои во Швајцарија ...

повеќе »

Загрепчани против проектот на градоначалникот

Загрепчани против проектот на градоначалникот

Граѓаните на Загреб излегоа со чадори да протестираат пред павилјонот на Мештровиќ, симболично порачувајќи дека во Загреб веќе нема сенки. Изразувајќи го своето несогласување со системското уништување на зеленилото во Загреб, поводот за конкретниот протест е сечењето на 22 стебла ...

повеќе »

Фотографиите од нашите градови не ставаат пред преиспитување на нашата одговорност

Фотографиите од нашите градови не ставаат пред преиспитување на нашата одговорност

Се повеќе ја менуваме Земјата за подобро да ја прилагодиме на нашите потреби. Градовите се повеќе се шират и се повеќе влијаат на пејзажот и се индикатор на се поголемото човеково влијание на планетата. Додека планираниот урбанизам ни ја покажува ...

повеќе »
Scroll To Top