Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 8)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Тули изработени од индустриски отпад кои се спојуваат без малтер

Тули изработени од индустриски отпад кои се спојуваат без малтер

Градежништвото е еден од најголемите извори на стакленички гасови, па пронаоѓањето на нови амтеријали и еколошки прифатливи методи е неопходно. Истражувачите од Универзитетот Флиндерс, развиле нов вид на полимер, направен од индустриски отпад, од кој можат да се формираат тули ...

повеќе »

Huawei Watch GT 3 Pro, ја освои EISA наградата за најдобар паметен часовник

Huawei Watch GT 3 Pro, ја освои EISA наградата за најдобар паметен часовник

Од компанијата Huawei соопштуваат дека нивниот часовник, Huawei Watch GT 3 Pro прогласен за најдобар паметен часовник во индустријата, по изборот на EISA (Experts Imaging and Sound Association). EISA е составена од над 60 најугледни новинари, веб страници и специјализирани часописи ...

повеќе »

Наесен во Црна Гора стартува голема акција за пошумување: Секој жител добива свое дрво

Наесен во Црна Гора стартува голема акција за пошумување: Секој жител добива свое дрво

Во септември во Црна Гора стартува голема акција за пошумување на опожарените подрачја и областите уништени со неконтролирана сеча на шумите. Акцијата ќе започне од северот кон југот на земјата, и планирано е да трае подолг временски период. Идејата е ...

повеќе »

Еден пат, седум држави: Јадранско – јонски автопат

Еден пат, седум држави: Јадранско – јонски автопат

Во Босна и Херцеговина конечно започнува реализацијата на проектот „Јадранско – јонски автопат“, кој треба да ги поврзе земјите од регионот. Станува збор за идеја на Европската унија за дополнително сообраќајно поврзување на седум земји. Вкупната должина на сообраќајницата изнезува ...

повеќе »

Дури 17 проценти од населението во Европа се соочува со висок ризик од недостаток на вода до 2050 година

Дури 17 проценти од населението во Европа се соочува со висок ризик од недостаток на вода до 2050 година

Новата анализа на Светската организација за заштита на природата (WWF) проценува дека 17% од населението на Европа и 13% од БДП би можело да се се соочат со високи до екстремни ризици од недостаток ан вода до 2050 година. Ваквото ...

повеќе »

Земјите од ЕУ одвоиле 236 милијарди евра за помош во текот на енергетската криза

Земјите од ЕУ одвоиле 236 милијарди евра за помош во текот на енергетската криза

Владите од 25 земји од Европската Унија (ЕУ), од минатиот септември определиле вкупно околу 236 милијарди евра за разна помош на граѓаните и компаниите поради порастот на цените на енергијата. Мерките вклучуваат даночни олеснувања, но и директна финансиска помош, наведува ...

повеќе »

По Хрватска и Црна Гора планира да го укине данокот за фотоволтаици

По Хрватска и Црна Гора планира да го укине данокот за фотоволтаици

Црна Гора би можела да тргне по примерот на Хрватска и да го укине данокот на додадена вредност (ДДВ) за фотоволтаиците. Очигледно е дека државите во регионот настојуваат да го поттикнат инсталирањето на фотоволтаици на покривите на домаќинствата и компаниите, ...

повеќе »

Webb пронајде траги од јаглерод диоксид надвор од Сончевиот систем

Webb пронајде траги од јаглерод диоксид надвор од Сончевиот систем

Телескопот James Webb дојде до уште едно научно откритие – пронајде траги од јаглерод диоксид на планета надвор од Сончевиот систем.  Иако таа планета нема никогаш да биде погодна за живот, пронаоѓањето на CO2 на научниците им дава надеж дека може ...

повеќе »

Дубаи: Најголемиот соларен парк има амбиција до 2030 да се прошири до 5.000MW

Дубаи: Најголемиот соларен парк има амбиција до 2030 да се прошири до 5.000MW

Соларниот парк Mohammed bin Rashid Al Maktoum (MBR Solar Park) во Дубаи има амбиција да достигне инсталирана моќност од 5.000MW до 2030 година. Во моментот, неговиот инсталиран 1.627 MW. Станува збор за фотоволтаични панели и концентрирала соларна енергија, во еден од ...

повеќе »
Scroll To Top