Насловна / Градежништво

Категорија: Градежништво

Feed Subscription

Се урна мост на реката Ганг во Индија – втор пат во последните 14 месеци (ВИДЕО)

Се урна мост на реката Ганг во Индија – втор пат во последните 14 месеци (ВИДЕО)

Мост во изградба се урна во неделата во градот Багалпур во индиската држава Бихар – втор пат во последните 14 месеци. Два дела од мостот во изградба, еден по друг, се урнаа и паднаа во реката Ганг. Не е пријавено ...

повеќе »

Доделено признанието „Инженерски прстен 2023“ на 12 најуспешни дипломирани инженери

Доделено признанието „Инженерски прстен 2023“ на 12 најуспешни дипломирани инженери

Вчера Претседателот Стево Пендаровски ги врачи инженерските прстени на 12 најуспешни дипломирани студенти од македонските факултети што негуваат инженерски дисциплини. Манифестацијата „Инженерски прстен“, која традиционално е под покровителство на претседателот на државата, а во организација на Инженерската институција на Македонија ...

повеќе »

Зошто сме 100% сигурни во Тондах?

Зошто сме 100% сигурни во Тондах?

Нашите соработници често ни го поставуваат ова прашање. Затоа, сакаме на едно место да ги обединиме сите одговори. Со тоа се надеваме дека ќе ви помогнеме при изборот на материјали за покривитешто ги проектирате. Бидејќи има долга низа причини зошто ...

повеќе »

Утре промоција на дипломираните и магистрирани студенти на Градежниот факултет Скопје

Утре промоција на дипломираните и магистрирани студенти на Градежниот факултет Скопје

Утре, 1.06.2023 година со почеток во 11:00 часот во амфитеатарот на Градежниот факултет Скопје ќе се одржи промоција на дипломираните и магистрирани студенти во периодот од 1.04.2022 до 31.03.2023 година. Деканатот на факултетот ги кани колегите и вели: „Ни претставува ...

повеќе »

Посета на брани со придружни објекти и хидроцентрали во Грција, ЗМКГБ

Посета на брани со придружни објекти и хидроцентрали во Грција, ЗМКГБ

Во организација на Здружението Македонски комитет за големи брани (ЗМКГБ или MACOLD) беше реализирана стручна посета на брани со придружни објекти и хидроцентрали во Грција, во периодот 23 – 26 април 2023 година. На стручната екскурзија учествуваа 43 членови на ...

повеќе »

Лулај ме нежно: Прва симулација на земјотрес на кула од масивно дрво (ВИДЕО)

Лулај ме нежно: Прва симулација на земјотрес на кула од масивно дрво (ВИДЕО)

Кога станува збор за сеизмичка отпорност, постојат низа митови кои ја доведуваат во прашање способноста на дрвото да делува соодветно во случај на земјотрес. Меѓутоа, неговата еластичност овозможува пластично да се деформира без да се скрши. Уште повеќе, за разлика ...

повеќе »

3D печатење на лесни, изолирани ѕидови од минерална пена без цемент

3D печатење на лесни, изолирани ѕидови од минерална пена без цемент

Истражувачите од ETH Цирих, во соработка со FenX AG, ги поместуваат границите на роботското 3D печатење. Тие користат минерална пена која ја прават од рециклиран отпад, а целта им е без цемент да добијат монолитни и лесни ѕидни системи кои ...

повеќе »

Во Комората презентација на Алуконигштал Schüco

Во Комората презентација на Алуконигштал Schüco

На 31. мај 2023 година во 13:00 часот, во просториите на Комората ќе се одржи презентација на Алуконигштал Schüco. Презентацијата ќе биде поврзана со саемот BAU 2023 кој беше посветен на петте водечки теми: „Предизвици кои произлегуваат од климатските промени“, ...

повеќе »

Јубилеен 20. Меѓународен симпозиум на Друштвото на градежни конструктори на Македонија

Јубилеен 20. Меѓународен симпозиум на Друштвото на градежни конструктори на Македонија

Друштвото на градежни конструктори на Македонија (ДГКМ) е стручна, научна, волонтерска и непрофитабилна организација, основана во 1976 година, со цел да го поттикне и промовира научниот и развојот на струката преку разни форми на соработка помеѓу градежните конструктори и сите ...

повеќе »
Scroll To Top