Насловна / Екологија

Категорија: Екологија

Feed Subscription

Во Велика Британија ќе се воведува забрана за пластични ќеси за пакување кечап, мајонез и преливи за салати

Во Велика Британија ќе се воведува забрана за пластични ќеси за пакување кечап, мајонез и преливи за салати

Кечапот, мајонезот и преливите за салати во Велика Британија наскоро веќе нема да може да се пакуваат и продаваат во мали пластични ќеси, а нивната дистрибуција ќе биде забранета во рестораните. Станува збор за нови мерки на Министерството за животна ...

повеќе »

Новиот терминал на аеродромот во Женева ефикасно спојува користење на соларна и геотермална енергија

Новиот терминал на аеродромот во Женева ефикасно спојува користење на соларна и геотермална енергија

Низ историјата на светот, највпечатливите градби вообичаено биле и најголемите. Во опкружување кое е под постојана закана од климатските промени, денес архитектите посегнуваат по една нова перспектива во проектирањето – најефикасни градби. Еден од најдобрите примери за „зелено“ проектирање и „зелено“ ...

повеќе »

Ајкулите ја прошируваат територија на движење и лов поради климатските промени

Ајкулите ја прошируваат територија на движење и лов поради климатските промени

Поради климатските промени и зголемувањето на просечната температура на водата, тигрестите ајкули го прошируваат својот опсег. Ова е дел од истражувањето објавено во списанието Global Change Biology. Со секое зголемување на температурата на водата, односно зголемување за еден степен Целзиусов, ...

повеќе »

Холанскиот авио превозник KLM преминува на одржливо гориво

Холанскиот авио превозник KLM преминува на одржливо гориво

Холандската авио компанија KLM, на сите свои летови од аеродромот Schiphol во Амстердам, од 10-ти јануари започна да користи одржливо гориво (Sustainable Aviation Fuel – SAF). Денес SAF се смета за најважен фактор во борбата за поодржливо воздухопловство, бидејќи неговата ...

повеќе »

Словенија ја објави Стратегијата за напуштање на јагленот и реструктурирање на регионите со јаглен

Словенија ја објави Стратегијата за напуштање на јагленот и реструктурирање на регионите со јаглен

Словенија ќе престане да го користи јагленот за производство на електрична енергија до 2033 година, во согласност со Стратегијата за постепено укинување на јагленот и реструктурирање на јагленовите региони, која владата ја усвои минатата недела. Со тоа, Словенија е една ...

повеќе »

Последните седум години се најтоплите во историјата на мерењата

Последните седум години се најтоплите во историјата на мерењата

Најновите податоци покажуваат дека последните седум години биле најтоплиот период во историјата на мерењата на глобално ниво, иако 2021 година, заедно со 2015 и 2018 година, е една од „постудените“ години, предупредуваат од Службата за климатски промени Коперник (C3S). Европа ...

повеќе »

Граѓанскиот инспекциски совет ќе бара од институциите намалување на загадувањето на воздухот

Граѓанскиот инспекциски совет ќе бара од институциите намалување на  загадувањето на воздухот

Граѓанскиот инспекциски совет (ГИС) ќе испрати јасни барања за справување со загадувањето до надлежните институции, локалната самоуправа, Државниот инспекторат за животна средина и инспекторите на локално ниво, Министерство за животна средина и Владата. За барањата кои ќе бидат испратени се ...

повеќе »

Во Будимпешта новогодишните елки се користат за производство на енергија

Во Будимпешта новогодишните елки се користат за производство на енергија

Жителите на Будимпешта можат да ги фрлаат новогодишните елки на дури 250 специјално обележани локации, рамномерно распоредени низ градот или покрај контејнерите за отпад. Дрвјата не треба да се оставаат на тротоари, паркинзи и патишта, а исто така важно е ...

повеќе »

ЕУ планира да вложи 500 милијарди евра во нуклеарна енергија до 2050 година

ЕУ планира да вложи 500 милијарди евра во нуклеарна енергија до 2050 година

Европскиот комесар за внатрешен пазар Thierry Breton, во интервјуто за францускиот неделник Le Journal du Dimanche, истакнал дека нуклеарната енергија е еден од векторите на енергетската транзиција и дека поради тоа не може да се исклучи од зелената таксономија. „Само за ...

повеќе »
Scroll To Top