Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Кина: Загадувањето на воздухот ги блокира фотоволтаичните панели

Кина: Загадувањето на воздухот ги блокира фотоволтаичните панели

Високото ниво на загадување на воздухот во Кина, создава сериозни штети по здравјето не само на граѓаните на оваа земја, туки и на соседните држави. Но, исто така, овој проблем предизвикува и загуби во производството на електрична енергија од фотоволтаичните ...

повеќе »

Кина гради грандиозен автопат до Европа

Кина гради грандиозен автопат до Европа

Владата на Русија го одобри проектот Меридијан, првиот јавно-приватен автопат, кој ќе биде најкраткиот пат за превоз на стоки помеѓу Кина и Европа. Автопатот Меридијан ќе биде долг речиси 2.000 километри, ќе има четири ленти и ќе оди од Белорусија ...

повеќе »

Грчките, кипарските, романските, српските и турските аеродроми се обврзаа на нулта CO2 емисија до 2050

Грчките, кипарските, романските, српските и турските аеродроми се обврзаа на нулта CO2 емисија до 2050

Аеродромите наведени во насловот на текстот се меѓу 194-те со кои управуваат 40 аеродромски оператори во 24 земји во Европа, се обврзаа дека до 2050 година ќе имаат нулта нето емисии на CO2. Резолуцијата е потпишана на 29-тиот Меѓународен годишен конгрес ...

повеќе »

Виена добива електрична енергија од сопствениот водовод

Виена добива електрична енергија од сопствениот водовод

Во Виена, уште од 1926 година водата од системот за водоснабдување се користи за производство на електрична ененргија. Имено, долж двете магистрални водоводни линии кои ја снабдуваат престолнината со вода за пиење од Алпите, изградени с е16 мали хидроцентрали кои ...

повеќе »

Реките како најважен ресурс: Дали хидроенергијата е „зелен“ извор на енергија?

Реките како најважен ресурс: Дали хидроенергијата е „зелен“ извор на енергија?

„Бројот на нови хидроцентрали кои во последно време се градат или се во план за градење на подрачјето на Балканскиот полуостров е огромен, и поради тоа е извесно дека не само екосистемите туку и општеството ќе ги почувствува последиците.“ Ова ...

повеќе »

Volkswagen со електрична верзија на легендарниот микробус од 1962

Volkswagen со електрична верзија на легендарниот микробус од 1962

Ретро дизајнот и новите технологии се извонредно споени во новиот и надграден микробус на Фолксваген, под името Type 20. Возилото на оваа компанија од 1962 година доживеа огромна модерна преобразба задржувајќи го впечатливиот и препознатлив некогашен дизајн. Сега, микробусот има ...

повеќе »

Словенија: Започна производството на новото Renault Clio 5

Словенија: Започна производството на новото Renault Clio 5

Словенечкиот производител на автомобили  Revoz од Ново Место, сопственост на групацијата Renault, започна да го произведува новиот модел Clio 5, откако вложи 90 милиони евра. Владата помогнала во релизацијата на овој проект со 6 милиони евра. Словенечката фабрика уште во јули минатата ...

повеќе »

“Енергетика Љубљана“ ќе гради нова термоцентрала на природен гас

“Енергетика Љубљана“ ќе гради нова термоцентрала на природен гас

Словенечкиот производител и снабдувач на електрична, топлинска енергија и технолошка пареа, „Енергетика Љубљана“ (TE – TOL), стартува со изградба на нов гасно-парен блок. „Енергетика Љубљана“ потпиша договор вреден 118 милиони евра за набавка и вградување на два гасни турбоагрегати со ...

повеќе »

Луксузниот Orient – Express добива нови гламурозни кабини

Луксузниот Orient – Express добива нови гламурозни кабини

Еден од најлуксузаните возови на светот наскоро ќе добие надградба. Од 2020 година иконата на Венеција,  Simplon-Orient-Express ќе може да се пофали со три нови луксузни купеа, т.н Grand Suites, како симбол на безвременскиот гламур. Новите кабини, кои чинат 7.800 УСД за ...

повеќе »
Scroll To Top