Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 12)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Германски парадокс: пет пати зголемена моќноста на електраните на ветер и солар, а резервите за балансирање намалени за 50%

Германски парадокс: пет пати зголемена моќноста на електраните на ветер и солар, а резервите за балансирање намалени за 50%

Германија во последните 15 години, го зголемила капацитетот на постројки на ветер и солар за пет пати, односно од 1,2GW, на 6GW, а балансните резерви не само што не го следат тој тренд, туку и се намалени за 50%. Ова ...

повеќе »

Пад на продажбата на топлински пумпи во Европа во 2023 година

Пад на продажбата на топлински пумпи во Европа во 2023 година

Топлинските пумпи се меѓу најважните технологии за декарбонизација на секторот згради. Во склоп на општиот тренд на електрификација, тие е доста заслужни за скок на побарувачката за расположив капацитет на електроенергетската мрежа и потребата за брзо унапредување на нивните карактеристики. ...

повеќе »

IFC одобрил кредит за најголемата когенеративна постројка на биомаса во Србија

IFC одобрил кредит за најголемата когенеративна постројка на биомаса во Србија

Меѓународната финансиска институција IFC, одобрила кредит во висина од 60 милиони евра на компанијата „Дреник НД“ во Србија. Корисникот ќе изгради постројка за истовремено производство на електрична и топлинска енергија (CHP), која ќе работи на биомаса, и дека ќе го ...

повеќе »

ЕБОР ги зголемува инвестициите во декарбонизација на Западен Балкан

ЕБОР ги зголемува инвестициите во декарбонизација на Западен Балкан

Во седиштето на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), одржан е шестиот Инвестициски самит за Западен Балкан, на кој учествуваат премиери и други високи официјални претставници . Одил Рено – Басо, претседателката на оваа меѓународна финансиска институција, ја пофалила ...

повеќе »

Србија нема да го напушти јагленот пред 2050 година

Србија нема да го напушти јагленот пред 2050 година

Во 2050 година, во производниот микс на електрична енергија во Србија, ќе предничи соларната енергија, пред ветерот и хидроенергијата, додека уделите на природен гас, биогас и отпад ќе бидат ниски. Во овој енергетски микс јагленот воопшто нема да биде застапен. ...

повеќе »

Во Египет е откриена најстарата поплочена улица на светот

Во Египет е откриена најстарата поплочена улица на светот

Во 1994 година, геолозите кои ги мапирале каменоломите на стариот Египет, идентификувале 12 километарски поплочен дел кој водел до еден каменолом за базалт до езерото Моерис.  Користејќи ја керамиката пронајдена на тоа место, која веројатно е оставена од работниците на ...

повеќе »

Неопходни се сериозни инвестиции во електроенергетската мрежа, за да се реализира енергетската транзиција

Неопходни се сериозни инвестиции во електроенергетската мрежа, за да се реализира енергетската транзиција

Норвешката компанија Rystad Energy, која се занимава со ситражување и собирање на податоци релевантни за работењето во сферата на енергетиката, предупреудва дека на светот се потребни уште 18 милиони километри електроенергетска мрежа. Оваа проценка е поврзана со покривањето на електрификацијата ...

повеќе »

Флорида донесе закон за забрана на социјалните мрежи за деца до 16 години

Флорида донесе закон за забрана на социјалните мрежи за деца до 16 години

Парламентот на Флорида кој е под републиканска контрола, донел закон за забрана на социјалните мрежи за деца под 16 години, што е потег за кој приврзаниците тврдат дека ќе ги заштити малолетниците од онлајн ризици за нивното ментално здравје. Мерката ...

повеќе »

Египет потпиша договор со Емирати за изградба на град вреден 35 милијарди долари

Египет потпиша договор со Емирати за изградба на град вреден 35 милијарди долари

Египетските власти потпишаа историски договор со претставниците на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), кој ќе им овозможи изградба на нов град за неверојатни 35 милијарди долари. Имено, градот Рес – ел – Хекма ќе се гради на северозападниот брег на државата ...

повеќе »
Scroll To Top