Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 14)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Србија ги модернизира топланите: „Почисто“ греење за 11 градови

Србија ги модернизира топланите: „Почисто“ греење за 11 градови

Благодарение на поголемото користење на обновливи извори на енергија во производството на топлинска енергија за греење, граѓаните во 11 градови во Србија ќе добијат „почисто“ греење. Станува збор за проект кој се реализира во соработка со ЕБОР, а кој опфаќа ...

повеќе »

Toranomon – бетонски „џинови“ обвиткани со зеленило

Toranomon – бетонски „џинови“ обвиткани со зеленило

Германската компанија Ingenhoven Associates, после шест години ги заврши работите на двата облакодери во Токио. Во долниот дел на овие облакодери преовладува бујно зеленило, карактеристично за оваа компанија.  Проектот е наречен Toranomon и подразбира изградба на две нови кули од двете страни ...

повеќе »

ЕУ воведува ограничувања за согорувањето отпад

ЕУ воведува ограничувања за согорувањето отпад

Европскиот парламент оваа недела го објави својот конечен став за Директивата за обновлива енергија (RED III), притоа менувајќи ја заедничката цел уделот на обновливците во финалната потрошувачка на енергија на најмалку 45% до 2030 година. Во ажурирањето на Директивата ќе се видат ...

повеќе »

Словенија создава предуслови за повеќе соларни електрани

Словенија создава предуслови за повеќе соларни електрани

Словенечкиот оператор на преносниот систем ELES и операторот на дистрибутивниот систем SODO, направиле преглед на локации на кои постои технички потенцијал за приклучување на поголеми соларни електрани, на преносната и дистрибутивната мрежа соодветно. Нивната анализа покажала дека на преносната и дистрибутивната ...

повеќе »

Mercedes-Benz планира да гради ветерна електрана

Mercedes-Benz планира да гради ветерна електрана

Германскиот производител на автомобили Mercedes-Benz, планира да гради ветерна електрана на својата тест патека во Папенбург во северна Германија, чија моќност ќе надминува 100 MW. Таа ветерна електрана би покривала повеќе од 15% од годишните потреби за електрична енергија на групацијата  Mercedes-Benz ...

повеќе »

Регионална конференција – „Западен Балкан во енергетската транзиција“

Регионална конференција – „Западен Балкан во енергетската транзиција“

Конференцијата SEE ENERGY- Connect & Supply на тема „Западен Балкан во пресрет на новите енергетски предизвици“, ќе биде одржана на 13-ти и 14-ти октомври годинава во хотелот Sheraton во Нови Сад.  Организаторите, Националната асоцијација за биомаса SERBIO и Еврпската банка за обнова ...

повеќе »

Хибридно возило 2 во 1: Камп приколка која се претвора во електричен катамаран

Хибридно возило 2 во 1: Камп приколка која се претвора во електричен катамаран

Caracat е ново хибридно возило кое е претставено на Caravan Salon во Дизелдорф во Германија овој месец. Станува збор за возило кое на копно „игра улога“ на камп приколка, а на вода се „претвора“ во катамаран на електричен погон. Неговото ...

повеќе »

Европска комисија: Повик за над 5 милијарди евра за клучни инфраструктурни проекти во сообраќајот

Европска комисија: Повик за над 5 милијарди евра за клучни инфраструктурни проекти во сообраќајот

Европската комисија објави повик за поднесување на предлози во склоп на Инструментот за поврзување на Европа (CEF) во областа на сообраќајот, со кој се ставаат на располагање над пет милијарди евра за европската сообраќајна инфраструктура. Со средствата ќе се поддржат проекти ...

повеќе »

Најголемиот германски соларно термален систем почна со работа

Најголемиот германски соларно термален систем почна со работа

Најголемиот соларно термален систем во Германија, започна со работа во близина на брегот на Балтичкото море. Станува збор за постројка која се простира на површина од четири хектари во Greifswald во североисточна Германија. Има моќност од 11MW и користи сончева енергија ...

повеќе »
Scroll To Top