Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 13)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

ArhiBau.hr: Саем за градежништво и конференција во октомври во Загреб

ArhiBau.hr: Саем за градежништво и конференција во октомври во Загреб

Во Загреб во периодот од 5-ти до 8-ми октомври 2022 година, ќе се одржи ArhiBau.hr, еден од најголемите саеми за градежништво во регионот, со стручна конференција во организација на Друштвото на архитекти на Загреб. Главни теми се предизвиците во врска со ...

повеќе »

Бирол: Без меѓународна соработка, глобалната енергетска транзиција би можела да биде одложена со децении

Бирол: Без меѓународна соработка, глобалната енергетска транзиција би можела да биде одложена со децении

Новиот извештај на Меѓународната агенција за енергија (IEA), Меѓународната агенција за обновлива енергија (IRENA) и високото тело на ОН за климатски промени  – UN Climate Change High-Level Champions, во центарот на вниманието ја става неопходноста од зајакнување на меѓународната соработка со цел ...

повеќе »

Негативното влијание на рударството врз тропските шуми, поизразено отколку пред две децении

Негативното влијание на рударството врз тропските шуми, поизразено отколку пред две децении

Растечката побарувачка од минерали и нивната експлоатација, го забрзуваат сечењето на шумите ширум светот, а посебно се загрозени тропските шуми. Денес се експолатираат двојно повеќе суровини од светските рудници, отколку во 2000 година. Целосниот обем на влијание врз тропските екосистеми ...

повеќе »

Tesla повелекува 1,1 милион возила во САД поради грешка

Tesla повелекува 1,1 милион возила во САД поради грешка

Tesla повлекува 1,1 милион возила во САД, поради грешка во системот за автоматско затворање на прозорците, што може да доведе до тоа возилото до пребрзо затворање и да предизвика повреди. Производителот на електрични возила истакнал пред Националната управа за безбедност ...

повеќе »

Во Хрватска започна сликање на климатски мурали

Во Хрватска започна сликање на климатски мурали

Едно училиште во Осиек е првото во низата во кое проблематиката на климатските промени се приближува на учениците, но и на пошироката јавност , на креативен и интересен начин – преку сликање на климатски мурали како траен потсетник на климатските ...

повеќе »

Одморалиште кое гарантира несекојдневно искуство

Одморалиште кое гарантира несекојдневно искуство

Сферичното одморалиште високо 224 метри го креирале проектантите Sandra G. Matthews и Michael R. Henderson. Гостите ќе можат да доживеат искуство слично на пат на Месечината. Авторите се надеваат дека својот проект ќе го реализираат на четири локации ширум светот. Одморалиштето ...

повеќе »

Макрон: Франција не може да се потпре ниту само на обновливи ниту само на нуклеарки

Макрон: Франција не може да се потпре ниту само на обновливи ниту само на нуклеарки

Франција оваа седмица треба да ја претстави законската рамка за забрзување на административната постапка за проекти за енергија од обновливи извори, вклучувајќи и решенија како што е искористување на локации на паркиралишта покрај автопатиштата. Претседателот Емануел Макрон го објави овој ...

повеќе »

Во земјите од ЕУ, се фрла повеќе храна отколку што се увезува

Во земјите од ЕУ, се фрла повеќе храна отколку што се увезува

Во земјите од Европската унија, повеќе храна се фрла отколку што се увезува, а тоа директно и штети на прехрамбената сигурност во ЕУ во екот на кризата и поскапувањето на трошоците на живот. Ова се истакнува во новиот извештај No time ...

повеќе »

На повидок пресврт во климатските политики – Данска прва во светот превзема одговорност за штетите од климатските промени

На повидок пресврт во климатските политики – Данска прва во светот превзема одговорност за штетите од климатските промени

Данска е првата земја од листата на историски големи емитери – загадувачи, која ветува дека ќе одвои средства за земјите во развој за загубите и штетите предизвикани од климатските промени. Оваа држава ќе извои околу 13 милиони долари за помош ...

повеќе »
Scroll To Top