Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 6)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Косово: Проширување на ветерната електрана „Китка“ за 20MW

Косово: Проширување на ветерната електрана „Китка“ за 20MW

Косовскиот оператор на преносниот систем KOSST потпиша договор за проширување на постоечката ветерна електрана „Китка“ со инсталирана моќност од 32,4 MW со дополнителни 20 MW. Според планот, вака надградената ветерна централа ќе започне со работа во 2022 година. Ветерната централа ...

повеќе »

Von der Leyen ветува пад на емисиите во ЕУ за 55% до 2030 година

Von der Leyen ветува пад на емисиите во ЕУ за 55% до 2030 година

Претседателката на Европската комисија, Ursula von der Leyen, и официјално ја подигна зададената цел, така што Европската унија ќе настојува до 2030 година да ги намали емисиите со ефект на стаклена градина за 55%. „Никаде потребата за брзо дејствување не ...

повеќе »

TLC креираше паметен часовник за постари лица

TLC креираше паметен часовник за постари лица

Компанијата TLC го претстави својот паметен часовник наречен – TCL MoveTime Family Watch кој е креиран за повозразните граѓани.  Овој уред има функции како што се следење на активностите, препознавање на пад, следење на отчукувањата на срцето, како и можност за ...

повеќе »

Новата фабрика на Tesla – Giga Berlin, ќе вработува 40.000 луѓе

Новата фабрика на Tesla – Giga Berlin, ќе вработува 40.000 луѓе

Новата фабрика на Tesla – Giga Berlin, ќе вработува 40.000 луѓе, кои ќе работат во три смени. Доаѓањето и заминувањето на работното место на толкав број луѓе бара и соодветна сообраќајна инфраструктура, која задолжително мора да биде интегрирана со постоечката ...

повеќе »

Лимитирана серија на електричен Rolls-Royce Phantom V

Лимитирана серија на електричен Rolls-Royce Phantom V

Компанијата Lunaz го пушта на пазарот првиот електричен модел на Rolls-Royce Phantom V — модерна верзија на еден од најлуксузните автомобили на светот. Ограничената серија на овие возила Royce Phantom V, се очекува да се појави на пазарот по цена ...

повеќе »

Започнува изградбата на ветерниот парк Taza во Мароко

Започнува изградбата на ветерниот парк Taza во Мароко

Француската енергетска компанија EDF Renewables и јапонската компанија Mitsui, ќе започнат со изградба на ветерната фарма Taza во северниот дел на Мароко. Првата фаза ќе се состои од 27 ветерни турбини со вкупен инсталиран капацитет од 87MW. Проектот ќе има ...

повеќе »

Деловна зграда со блескав брановиден покрив

Деловна зграда со блескав брановиден покрив

Новата зграда на седиштето на кинеската телекомуникациска компанија ZTE ја карактеризира необичен покрив со испакнување. Во склоп на тоа подрачје се наоѓа простор за забава преполн со зеленило. Зградата под името Shenzhen Wave ќе биде висока 60 метри и ќе се ...

повеќе »

Уметнички креации со помош на машина за пишување

Уметнички креации со помош на машина за пишување

И покрај тоа што машините за пишување реално се работа на минатото, еден уметник од Британија им нашол специфична намена. Студентот по архитектура Џејмс Кук, всушност создава прекрасни слики користејќи токму стари машини за пишување. За неговата работа се интересираат ...

повеќе »

Sir David Attenborough во својот последен документарец со сериозни предупредувања за човештвото

Sir David Attenborough во својот последен документарец со сериозни предупредувања за човештвото

Најпознатиот телевизиски лик заштитник на природата, Sir David Attenborough, кој во Британија го сметаат за национално богатство, во својот нов документарец изнесува досега најостро предупредување за човештвото – дека заради сопствениот опстанок мора да ги зачува и другите видови. Во едночасовниот ...

повеќе »
Scroll To Top