Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 4)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Комплексот „Српско село“ ќе ја претстави селската архитектура на цела Србија

Комплексот „Српско село“ ќе ја претстави селската архитектура на цела Србија

Во склоп на единствениот комплекс „Српско село“ во Косјериќ, на едно место ќе биде претставена традиционалната селска архитектура од Војводина до југот на Србија. Во изградбата на комплексот учествуваат и градежни работници од Турција. За реализација на овој проект едногласно ...

повеќе »

Во Кина е развиена најмоќната копнена ветерна турбина

Во Кина е развиена најмоќната копнена ветерна турбина

Кинескиот производител Mingyang Smart Energy ја лансираше најмоќната копнена ветерна турбина на светот. Новата турбина MySE 8.5-216 има капацитет од 8,5 MW и дијаметар на роторот од 216 метри. Може да произведе 200.000 kWh електрична енергија на ден. Mingyang истакнува дека ...

повеќе »

Бугарија обезбеди пристап до турските терминали за течен природен гас

Бугарија обезбеди пристап до турските терминали за течен природен гас

Со закуп на транзитни капацитети на 13 години, Бугарија обезбедува уште една алтернатива за снабдување со природен гас со оглед дека после април 2022 година, кога „Газпром“ ги услови испораките со плаќање во руски рубли, ситуацијата со снабдувањето сериозно се ...

повеќе »

Словенија ја субвенционира изградбата на батериски системи во склоп на соларните електрани

Словенија ја субвенционира изградбата на батериски системи во склоп на соларните електрани

Словенечкиот „Еко фонд“ на крајот од декември минатата година објави јавен повик за доделување на субвенции за соларни електрани за сопствена потрошувачка, кој носи и некои промени. Имено, покрај пониските субвенции по kW инсталирана моќност, главната новина кај овој повик ...

повеќе »

Во Финска изградба на челичарница со 95% пониски емисии во споредба со конвенционалните фабрики

Во Финска изградба на челичарница со 95% пониски емисии во споредба со конвенционалните фабрики

Производството на челик е еден од секторите кои е најтешко да се карбонизираат. Големите играчи се во трка да воведат најсовремени технологии со цел да ги избегнат растечките трошоци на име на емисии на јаглерод диоксид и да ги задоволат ...

повеќе »

Кои се клучните придобивки од Климатскиот самит COP27?

Кои се клучните придобивки од Климатскиот самит COP27?

Климатскиот самит COP27, кој минатата година се одржа во Египет, поточно во Шарм Ел Шеик, во периодот од 6-ти до 18-ти ноември, ќе се памети по историскиот договор за „загуба и штета“ (loss and damage), со којшто би требало да ...

повеќе »

Бетон со челична шљака наместо цемент – поевтин, поцврст и поодржлив од стандардниот

Бетон со челична шљака наместо цемент – поевтин, поцврст и поодржлив од стандардниот

Бетонот е меѓу најкористените материјали кои се направени од човекот. За жал, неговата клучна состојка е цементот, чие производство сочинува околу 8% од светските емисии на гасовите со ефект на стаклена градина. CarbiCrete е технолошка компанија со седиште во Монтреал, ...

повеќе »

Кредит од EBRD за електрични и еуро 6 автобуси во Приштина

Кредит од EBRD за електрични и еуро 6 автобуси во Приштина

Европската банка за обнова и развој (EBRD), ја продолжува својата посветеност за подобрување на системот на градскиот превоз во Приштина, со обезбедување на кредит до 10 милиони евра во скллоп на програмата „Зелени градови“. Кредитот ќе биде одобрена на приштинското ...

повеќе »

Рекордно високи температури – швајцарските Алпи без снег

Рекордно високи температури – швајцарските Алпи без снег

Невообичаено високите температури за овој период од годината, ез снежни врнежи, доведуваат до тоа на голем дел од Алпите да нема снег. Рекордни температури се измерени на северната страна ан Алпите во швајцарија и во Лихтенштајн, на височини од околу ...

повеќе »
Scroll To Top