Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 5)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Apple развива технологија за идниот MacBook Pro направен од стакло

Apple развива технологија за идниот MacBook Pro направен од стакло

Новите извештаи зборуваат дека Apple се обиува да ја искористи идејата за стаклен страничен панел на iPhone уредите и да ја примени на „стаклен“ MacBook Pro, кој би имал и екран чувствителен на допир. Претходно се шпекулираше дека Apple има намера ...

повеќе »

ОН ја усвоија првата глобална резолуција за вештачката интелигенција

ОН ја усвоија првата глобална резолуција за вештачката интелигенција

Генералното собрание на Обединетите Нации (ОН), ја усвои првата глобална резолуција за вештачката интелигенција (AI), со цел да ја поттикне заштитата на личните податоци, надзорот врз AI и заштитата на човековите права. Во оваа необврзувачка резолуција, која е предложена од ...

повеќе »

EPIQ кула: Архитектонска иновација во срцето на Еквадор

EPIQ кула: Архитектонска иновација во срцето на Еквадор

EPIQ кулата во Кито, Еквадор, е дело на данското архитектонско студио BIG, и претставува значајно достигнување во областа на современата архитектура. Оваа импозантна градба, висока 101 метар, се состои од наредени L- облици кои се сретнуваат во центарот на конструкцијата, ...

повеќе »

Леонардо ДиКаприо ивестираше во шпанскиот фотонапонски стартап SolarMente

Леонардо ДиКаприо ивестираше во шпанскиот фотонапонски стартап SolarMente

SolarMente е основан во 2020 година во Шпанија од страна на холандскиот инженер Драјер и програмерот од Франција Гардриније. Овој стартап со седиште во Барселона, применува нетрадиционален модел за финансирање на инстаирањето на фотоволтаици за домаќинствата. Со цел да мотивира ...

повеќе »

Министерството за правда на САД, го тужи Apple поради монопол на пазарот на паметни телефони

Министерството за правда на САД, го тужи Apple поради монопол на пазарот на паметни телефони

Министерството за правда на САД, ја тужеше американската компанија Apple, поради наводен монопол на пазарот на паметни телефони. Долго очкуваната тужба доаѓа по повеќегодишните тврдења на критичарите дека Apple и нанесува штета на конкуренцијата поради рестриктивните услови на својата продавница за ...

повеќе »

Нуклеарки во Турција: Русите и градат и контролираат

Нуклеарки во Турција: Русите и градат и контролираат

Русите ја градат првата нуклеарка во Турција, а по се изгледа ќе ја градат и втората. Турските енергетски стручњаци предупредувааат дека Анкара не треба премногу да се потпира на Русија, посочувајќи ја често Германија во тој контекст како негативен пример. ...

повеќе »

Швајцарија тестираше далечинско управување на локомотива

Швајцарија тестираше далечинско управување на локомотива

Швајцарската железница (SBB) објави дека за прв пат извршила тестирање на „далечинско управување“ на локомотива, истакнувајќи истовремено дека резултатот од тестот е позитивен. Компанијата соопшува дека засега не планира да користи автоматизирани локомотиви за превоз на патници, туку за одредени ...

повеќе »

Инвестиција од 77 милиони евра за енергетски ефикасна реконструкција на јавните згради во Србија

Инвестиција од 77 милиони евра за енергетски ефикасна реконструкција на јавните згради во Србија

Проектот „Енергетска ефикасност во зградите на јавната управа во Србија“, ќе придонесе во обновата и обезбедувањето на одржливо, ефикасно и сигурно снабдување со енергија на избраните јавни згради ан територијата на Србија. Очекуваните резултати од проектот се 35 јавни згради, ...

повеќе »

Соработка помеѓу Србија и БиХ на инфраструктурно поврзување

Соработка помеѓу Србија и БиХ на инфраструктурно поврзување

Со цел подобрување на инфраструктурните врски помеѓу Србија и Босна и Херцеговина, неодамна е одржан состанок фокусиран на низа клучни проекти кои ќе ја обликуваат иднината на регионалната интеграција и рзвој. Еден од проектите кој е планиран е обнова на ...

повеќе »
Scroll To Top