Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 2)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

BMW се прости од моделот i3 со 18 златни примероци

BMW се прости од моделот i3 со 18 златни примероци

После осум и пол години производство и над 250.000 продадени примероци во 74 земји, BMW се прости од овој модел. Малиот електричен/хибриден хечбек i3, го препушта своето место на целосно електричниот crossover iX1, кој ќе биде позициониран под моделот iX.  Затоа,  ...

повеќе »

Издадени се првите зелени обврзници во Хрватска

Издадени се првите зелени обврзници во Хрватска

Компанијата M+ Grupa, е прва во Хрватска која издаде одржливи обврзници во вредност од 40 милиони евра. Оваа хрватска компанија се занимава со пружање услуги на контакт центри и аутсорсинг за деловни и технолошки процеси во 14 земји. Одржливите или ...

повеќе »

Како „Енергоинвест“ стана југословенски и светски гигант? Заслугата е главно на еден човек

Како „Енергоинвест“ стана југословенски и светски гигант? Заслугата е главно на еден човек

Неодамна објавивме за документарниот филм кој го снима познатата режисерка од Босна и Херцеговина, Јасмила Жбаниќ, посветен на Емерик Блум – човекот кој е заслужен за успехот на компанијата „Енергоинвест“. Повозрасните добро се сеќаваат на оваа компанија со седиште во ...

повеќе »

Белград истражува дали може да се користат геотермални води во системот за централно греење

Белград истражува дали може да се користат геотермални води во системот за централно греење

ЈКП „Београдске електране“, претпријатие кое управува со сиситемот за централно греење на српската престолнина, распиша тендер за изработка на студија за геотермалниот потенцијал на подземните водни ресурси на територијата на топланите и котларниците. Се истакнува дека намерата на ова претпријатие ...

повеќе »

Првата Rimac Nevera испорачана на првакот во „Формула 1“, Нико Розберг

Првата Rimac Nevera испорачана на првакот во „Формула 1“, Нико Розберг

Само еден месец откако е довршен првиот сериски примерок на Rimac Neverа, автомобилот #000, автомобилот #001 веќе е испорачан на својот сопственик – светсиот првак во „Формула 1“ од 2016 година Нико Розберг.  Пред испораката на автомобилот во неговиот дом во Монако. шампионот ...

повеќе »

Има ли надеж за Големиот корален гребен?

Има ли надеж за Големиот корален гребен?

Веќе со години, Големиот корален гребен исчезнува. Научниците јасно предупредија дека мора да се направат радикални и драстични промени, кои се чини дека кончено почнуваат да ги даваат првите резултати. Според најновите истражувања, Големиот корален гребен во Австралија, после 36 ...

повеќе »

Данска има политичка партија водена од вештачка интелигенција

Данска има политичка партија водена од вештачка интелигенција

Данска има политичка партија целосно водена од вештачка интелигенција, која планира да се кандидира на следните општи избори во јуни наредната година. Формирањето на партијата е покренато од данскиот уметнички колектив Computer Lars, нарекувајќи ја Synthetic Party. Нејзините креатори велат дека ...

повеќе »

Оман: Нова постројка за десалинизација која користи соларна енергија

Оман: Нова постројка за десалинизација која користи соларна енергија

Француските компании Veolia и TotalEnergies ќе градат постројка за десалинизација на морската вода која ќе користи соларна енергија, во градот Сур во Оман. Постројката ќе се наоѓа покрај постоечкиот капацитет за десалинизација на Veoliа, кој обезбедува вода за пиење за над 600.000 жители. Соларната електрана ...

повеќе »

Остров Тилос: Бисер во Егејско море кој паметно управува со отпадот

Остров Тилос: Бисер во Егејско море кој паметно управува со отпадот

Островот Тилос во Егејско море, спроведува програма за управување со отпадот кој на локалната заедница ќе и овозможи згрижување на речиси целата количина отпад преку ситемот за селекција и рециклирање. Тоа е првиот остров кој ги укинал депониите и каде ...

повеќе »
Scroll To Top