Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 3)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Францускиот план со водородот и нуклеарките

Францускиот план со водородот и нуклеарките

Французите сакаат да им парираат на германците во трката со зелениот водород. Франција создава своја сопствена визија на зелената енергетика, користејќи ги постојните нуклеарни потенцијали. Намерата е да се користи електричната енергија од нуклеарките за производство на водород, гориво кое ...

повеќе »

На островот Вис отворена најголемата соларана електрана во Хрватска

На островот Вис отворена најголемата соларана електрана во Хрватска

Еден од најодалечените острови во Јадранско море стана енергетски самоодржлив. Пуштена е во погон соларната електрана на HEP (Hrvatska Elektroprivreda), која со своите 3,5 MW, и батерија од 1MW е најголема во Хрватска. Системот на Вис се состои од 11.200 ...

повеќе »

ЕУ и Велика Британија: Со комбинација на политики до намалување на CO2

ЕУ и Велика Британија: Со комбинација на политики до намалување на CO2

Заедничкиот истражувачки центар на Европската Комисија, објави нова статија под името “Фосилни емисии на CO2 за сите земји во светот“, повторно потврдувајќи дека Европската унија успеала да го одвои економскиот раст од емисијата на гасови кои влијаат на климатските промени. ...

повеќе »

Полска планира да гради нуклеарни централи

Полска планира да гради нуклеарни централи

Според новиот нацрт на енергетската стратегија до 2040 година, Полска ги забрзува плановите за постепено напуштање на јагленот.  Плановите во ажурираната енергетска политика вклучуваат изградба на првите полски нуклеарни електрани во што ќе бидат инвестирани околу 40 милијарди УСД. Првата ...

повеќе »

Естонија нуди виза за дигиталните номади

Естонија нуди виза за дигиталните номади

Од сега виза за живот во Естонија ќе может да добијат сите оние кои работат преку интернет, а сакаат да ги извршуваат работите од оваа земја. Во заострувањето на американската емиграциона политика, другите земји видоа сериозен економски потенцијал, првенствено преку ...

повеќе »

БиХ: Термоцентралата „Угљевик“ доби постројка за десулфуризација

БиХ: Термоцентралата „Угљевик“ доби постројка за десулфуризација

На 20-ти август успешно заврши пробната работа на постројката з адесулфуризација на димните гасови на термоцентралата „Угљевик“ во БиХ, по што во периодот до 28-ми август се завршени гарантните мерења на функционалните гаранции за максимално оптоварување. Прелиминарните резултати од тестирањето ...

повеќе »

Германија: Изградба на космодром во Северно море?

Германија: Изградба на космодром во Северно море?

Вселенските планови на Сојузното здружение на германската индустрија  (BDI), полека добиваат конкретни облици.  BDI во еден свој концепт предвидел изградба на космодром за помали ракети на Северното море.  Платформата би лебдела и би била мобилна, а би ја граделе приватни ...

повеќе »

Илон Маск ветува побрз интернет за целата планета

Илон Маск ветува побрз интернет за целата планета

Компанијата на Илон Маск, SpaceX планира со своите Starlink сателити, со помош на ласерски зраци да обезбеди сите делови на Земјата да имаат интернет со брзина од 100 мегабајти во секунда. Во текот на најновата мисија на лансирање на сателитот ...

повеќе »

Филм за исчезнувањето на југословенскиот „Титаник“ – брод за кој е исплатена најголемата оштета во историјата

Филм за исчезнувањето на  југословенскиот „Титаник“ – брод за кој е исплатена најголемата оштета во историјата

Приказната за бродот Berge Istra кој бил најголем успех на самоуправниот социјализам, и кој мистериозно исчезнал во Тихиот Океан, се најде на филмското платно. Станува збор за хрватски документарен филм во режија на Дражен Мајиќ, кој се потпишува и зад ...

повеќе »
Scroll To Top