Насловна / Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија) (page 6)

Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија)

Feed Subscription

Животот прославува кога ќе се спојат начинот на живеење и архитектурата

Животот прославува кога ќе се спојат начинот на живеење и архитектурата

На почетокот на месецов претседавачот на Хајат Фондацијата (Hyatt Foundation) Том Прицкер (Tom Pritzker), го прогласи овогодишниот добитник на Прицкеровата награда за архитектура (Pritzker Architecture Award) Балкришна Витхалдас Доши (Balkrishna Vithaldas Doshi). Професорот Доши е 45-тиот по ред добитник на ...

повеќе »

Rhodec International – жртва на својот успех

Rhodec International – жртва на својот успех

Преминот од една во друга година вообичаено го означува периодот во којшто се сумираат резултатите од изминатата година и изготвуваат плановите за наредната година. Оттука случувањата во овој период можат да бидат одраз на тековните состојби во една средина. Крајот ...

повеќе »

Променадата во Хејстингс – најдобар нов објект во Британија

Променадата во Хејстингс – најдобар нов објект во Британија

На 31 октомври се одржа свечената церемонија на доделување на годишната Стирлингова награда (Stirling Prize) на Кралскиот институт на британските архитекти (Royal Institute of British Architects) спонзорирана од Алмакантар (Almacantar).  Со оваа награда се оддава признание на најдобриот нов објект ...

повеќе »

Архитектурата на седмиот круг на пеколот: Три папи и една кралица

Архитектурата на седмиот круг на пеколот: Три папи и една кралица

Појдовниот текст за архитектурата на седмиот круг на пеколот укажа на познатиот конфликт помеѓу реалната потреба од материјални средства (капитал) во рамките на едно општество од една страна и на религиозното верување дека лихварството не е христијански чин. Според ова ...

повеќе »

Архитектурата на седмиот круг на пеколот

Архитектурата на седмиот круг на пеколот

Поемата „Комедија“, попозната по подоцнежниот наслов „Божествена комедија“ се смета за ремек-дело на светската литература, најголемата поема на средниот век и најголемата литературна творба напишана на италијански јазик. Истата го има прославено својот автор, поетот од доцниот среден век, Дуранте ...

повеќе »

На маргините на една катастрофа: пожарот во Grenfell Tower во Лондон опоменува

На маргините на една катастрофа: пожарот во Grenfell Tower во Лондон опоменува

Среда, 14 јуни 2017 година ќе биде запомнета како еден од најцрните денови во поновата историја на Лондон и Обединетото Кралство. Неполни 351 година од Големиот пожар во Лондон (The Great London Fire, од 2 до 5 септември 1666 година), ...

повеќе »

Најголемиот пасивен објект во Обединетото Кралство

Најголемиот пасивен објект во Обединетото Кралство

Оваа година се наврши првата годишница од отворањето на Центарот за медицина при Универзитетот во Лестер, а кој се смета за најголемиот пасивен објект во Обединето Кралство. Станува збор за објект во кој ќе се одвива и наставниот процес и ...

повеќе »

Катедралата Кeричо во Кенија – најсаканиот од сите наградени проекти

Катедралата Кeричо во Кенија – најсаканиот од сите наградени проекти

На 10 март, со поддршка на Советот на град Винчестер, во Еснафската куќа на Винчестер беа доделени 58. по ред годишни награди на организацијата Civic Trust. Преку овие награди се одбележува исклучителната архитектура и проектите во доменот на изградената средина. ...

повеќе »

Бескомпромисна архитектура на поетско ниво

Бескомпромисна архитектура на поетско ниво

На 1 март годинава, во Чикаго беa прогласени добитниците на Прицкеровата награда за архитектура за 2017 година. Тоа се архитектите Рафаел Аранда (Rafael Aranda, 1961), Карме Пигем (Carme Pigem, 1962) и Рамон Вилалта (Ramon Vilalta, 1960). Станува збор за тројца ...

повеќе »
Scroll To Top