Насловна / Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија) (page 4)

Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија)

Feed Subscription

Помеѓу „бла, бла, бла“ и „ла, ла, ла“!

Помеѓу „бла, бла, бла“ и „ла, ла, ла“!

Минатата 2021 година, веројатно со право може да се нарече annus horribilis (лоша година) како на глобално, така и на локално ниво, одбележана од пандемија, пожари, поплави, земјотреси, вулкани, суши и други природни и од човека предизвикани катастрофи. Во 2021 ...

повеќе »

Балкришна Доши – добитник на Кралскиот златен медал за 2022

Балкришна Доши – добитник на Кралскиот златен медал за 2022

Нa 9.12.2021 Кралскиот институт на британските архитекти (Royal Institute of British Architects) објави дека Балкришна Витхалдас Доши (Balkrishna Vithaldas Doshi) е добитник на Кралскиот златен медал (Royal Gold Medal) за 2022 година. Со оваа награда, лично одобрена од Нејзиното Височество ...

повеќе »

Декада во која ќе се одлучува иднината на планетата Земја и човештвото?

Декада во која ќе се одлучува иднината на планетата Земја и човештвото?

На 11-тиот ден од 11-тиот месец во 11 часот и 11 минути 2021 година се одбележа 103-тата годишнина од примирјето по Првата светска војна во 1918 година, а за која тогаш се верувало дека ќе биде „војната која ќе ги ...

повеќе »

25-та Стирлингова награда на RIBA: Кингстон универзитет Лондон – Градска куќа

25-та Стирлингова награда на RIBA: Кингстон универзитет Лондон – Градска куќа

На 14.10.2021 беше доделена јубилејната 25-та Стирлингова награда (Stirling Prize) на Кралскиот институт на британските архитекти (Royal Institute of British Architects – RIBA). Со оваа награда, која го носи името на прочуениот британски архитект Сер Џејмс Стирлинг (Sir James Stirling), ...

повеќе »

Последна можност да се избегне климатскиот „пекол“

Последна можност да се избегне климатскиот „пекол“

Се чини дека ова лето долготрајно ќе биде запаметено ширум светот. Веројатно единствено нешто на коешто може да се надеваме е дека ова лето ни дава на сите нас на оваа планета повеќе од добра илустрација за тоа каква иднина ...

повеќе »

„4 НЕ“ – незнаење, незаинтересираност, нејасност и несоодветност

„4 НЕ“ – незнаење, незаинтересираност, нејасност и несоодветност

КЛУЧНИ ГЛОБАЛНИ СИСТЕМСКИ СЛАБОСТИ ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО? Минатиот месец, со преку 17 закажани, но скромно медиумски покриени, протести низ Англија и Велс се одбележа Националниот ден на протест против градителите (National Day of Developer Protests). Преку овој протест сопствениците на станови ...

повеќе »

Скопје 1963, Скопје 2014, Северна Македонија 2050

Скопје 1963, Скопје 2014, Северна Македонија 2050

Пред неколку години на меѓународна истражувачка конференција во Кембриџ, Велика Британија, беше презентиран труд за станбената реконструкција во Скопје по земјотресот од 1963 година.  Во текот на презентацијата беа прикажани илустрации од станбени делови во Скопје изградени на почетокот на ...

повеќе »

По колку години архитектот е архитект, а инженерот инженер!?

По колку години архитектот е архитект, а инженерот инженер!?

Овие, веројатно се едни од многубројните прашања коишто произлегуваат од Предлог-законот за градење кој минува низ вообичаените процедури во моментов.  Преку овој предлог-закон, на 104 страници, се иницира цела низа на можни промени во рамките на оваа правна регулатива, а ...

повеќе »

Наградите Цивик Траст за 2021 година

Наградите Цивик Траст за 2021 година

На 5 март беа прогласени овогодишните добитници на наградите Цивик Траст (Civic Trust Awards), ААБЦ наградите за конзервација (AABC Conservation Awards) и Селвин Голдсмит наградите за универзален дизајн (Selwyn Goldsmith Awards for Universal Design).  По прв пат во 62-годишната историја ...

повеќе »
Scroll To Top