Насловна / Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија) (page 5)

Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија)

Feed Subscription

Градоначалникот на Лондон му рече НЕ на Норман Фостер!

Градоначалникот на Лондон му рече НЕ на Норман Фостер!

Летово Лондон беше епицентарот на еден несекојдневен и контроверзен настан во доменот на архитектурата и урбанизмот. Имено, градоначалникот на Лондон, Садик Кан (Sadiq Khan), не ја одобри изградбата на 305,3 метри високиот облакодер „Лале“ (Тулип / The Tulip) на Фостер ...

повеќе »

Индустријата бара архитекти способни веднаш да се вклучат во работниот процес

Индустријата бара архитекти способни веднаш да се вклучат во работниот процес

На 12 јуни 2019 година во дигиталното издание на Порта 3 беше објавен написот под наслов „9 славни архитекти кои немале диплома“ кој беше многу читан, што укажува на значително ниво на интерес кај читателите на порталот.  Во текстот се ...

повеќе »

Епидемиите и големите војни, предуслови за социјално домување?

Епидемиите и големите војни, предуслови за социјално домување?

„Не може да се очекува да се добие А1 население од Ц3 домови“ ова е слоганот на британски постер од периодот на Првата светска војна преку кој се искажувало верувањето дека лошите услови за живеење во голема мерка придонеле за ...

повеќе »

Зеиц МОЦАА најомилениот награден проект на Цивик Траст наградите за 2019 година

Зеиц МОЦАА најомилениот награден проект на Цивик Траст наградите за 2019 година

Цивик Траст наградите (Civic Trust Awards) оваа 2019 година го одбележуваат 60-годишниот јубилеј од своето воспоставување во далечната 1959 година и континуирано постоење до денес. Како резултат, оваа Англиска награда за архитектура и изградена средина е најдолгата континуирана награда во ...

повеќе »

Вториот добитник на најзначајната награда во архитектурата, којшто дал придонес кон обновата на Скопје по земјотресот

Вториот добитник на најзначајната награда во архитектурата, којшто дал придонес кон обновата на Скопје по земјотресот

На 5.3.2019 година во Чикаго, САД, истакнатиот јапонски архитект, урбанист и теоретичар, Арата Исозаки (Arata Isozaki), беше прогласен за добитник на овогодишната, 2019 Прицкерова награда за архитектура (2019 Pritzker Architecture Award). Ова награда која се смета за највисокото меѓународно признание ...

повеќе »

Дом за одмор и за бегство од метежот во урбаните средини

Дом за одмор и за бегство од метежот во урбаните средини

Во оваа 2018 година беа одбележени два значајни настани во историјата на човештвото – стогодишнината од крајот на Првата светска војна и стогодишнината од почетокот на пандемијата на шпанскиот грип. Според проценките на епидемиолозите околу една третина (500 милиони луѓе) ...

повеќе »

Управна зграда на Блумберг добитник на Стерлинговата награда за архитектура

Управна зграда на Блумберг добитник на Стерлинговата награда за архитектура

Годинава жирито за Стерлинговата награда (Stirling Prize) за архитектура на Кралскиот институт на британските архитекти (Royal Institute of British Architects – RIBA) во состав Сер Дејвид Аџаје (претседавач) (Sir David Adjaye), Бен Дербишајар (Ben Derbyshire), Алекс де Ријке (Alex de ...

повеќе »

Септемвриски архитектонски белешки

Септемвриски архитектонски белешки

Септември беше навистина исполнет со изобилство на настани за архитектите во Скопје, дел се поклопуваа така да не беше можно да се присуствува на сите.  Од посетените настани, јас би го издвоил предавањето на професорот Луис Вивес, архитект од Барселона, ...

повеќе »

Архитектура од бајките

Архитектура од бајките

Ова лето, 132 години по загубата на еден од најголемите покровители на уметноста во Европа, а веројатно и во светот, документарен филм во неговата татковина се обидува да ги разјасни мистериозните околности коишто резултирале со згаснување на животот на оваа ...

повеќе »
Scroll To Top