Насловна / Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија) (page 9)

Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија)

Feed Subscription

Лондонското училиште Брнтвуд – добитник на Стирлинговата награда за 2015

Лондонското училиште Брнтвуд – добитник на Стирлинговата награда за 2015

Неодамна, во просториите на седиштето на Кралскиот институт на британските архитекти во Лондон се одржа свеченото доделување на јубилејната 20-та по ред Стирлингова награда за архитектура. Во конкуренција на 37 наградени проекти, од кои шест беа влезени во најтесниот избор ...

повеќе »

Радикална интеграција на практичното искуство во студиските програми по архитектура во ЕУ

Радикална интеграција на практичното искуство во студиските програми по архитектура во ЕУ

Пред десет години, на 30 септември 2005 година, беше објавена Директивата 2005/36/ЕЦ на Европскиот парламент и Европскиот совет од 7 септември 2005 за признавање на професионалните квалификации. Непосредно по објавувувањето на оваа директива, отпочнала работата на новата директива за признавање ...

повеќе »

Лисабон – Од тројна катастрофа до егземпларна обнова

Лисабон – Од тројна катастрофа до егземпларна обнова

Јули е месец на годишни одмори, а на оние повозрасните граѓани на Република Македонија и месец за сеќавање на катастрофалниот земјотрес во Скопје, којшто пред 52 години, на 26 јули 1963 година, во голема мера го разурна но и придонесе ...

повеќе »

Добриот дизајн може да биде и економичен

Добриот дизајн може да биде и економичен

Потребата од „креативни инспиративни училишта“ е следниот аспект на кампањата на Институтот, како резултат на потребата да се создадат добро обмислени училишни објекти кои ќе ги инспирираат и учениците и наставниците. Истражувањата укажале дека постои сооднос помеѓу квалитетот на училишниот ...

повеќе »

Нова кампања на RIBA – „Изгради подобра Британија“

Нова кампања на RIBA – „Изгради подобра Британија“

„Изгради подобра Британија“ (Build a Better Britain) е името на новата кампања на RIBA. Таа временски е промовирана да се совпадне со претстојните парламентарни избори закажани за 7 мај годинава. Иако до изборите има само неколку недели, неизвесноста е многу ...

повеќе »

Доделени наградите „Civic Trust“ за 2015 година – Одбележување на исклучителната архитектура

Доделени наградите „Civic Trust“ за 2015 година – Одбележување на исклучителната архитектура

На 6 март во Swan, Shakespeare’s Globe Theatre (Шекспировиот театар „Глоуб“) во Лондон, беа доделени 56-тите по ред годишни награди „Civic Trust“, а преку кои се одбележува исклучителната архитектура и проектите во доменот на изградената средина. Домаќини на овогодишната церемонија ...

повеќе »

Даночна архитектура

Даночна архитектура

Архитектурата отсекогаш била одраз на општеството и средината во која се создавала. Врз неа секогаш влијаеле климата и релјефот, локалните гео-морфолошки карактеристики, локалната флора и фауна, техничките и технолошките можности, материјалната и финансиката моќ, религијата и идологијата, политиката и владетелите, ...

повеќе »

Градител на Новиот свет

Градител на Новиот свет

За ретко која личност во историјата на човештвото може да се каже дека била гувернер (1779-1781), прв во историјата на својата земја министер на надворешни работи (државен секретар, 1789-1794), втор во историјата на својата земја потпретседател (1797-1801), трет во историјата ...

повеќе »

„Архитектонски“ ѕвезди – Талент без граници

„Архитектонски“ ѕвезди – Талент без граници

It’s a Wonderful Life Во пресрет на новогодишните и божиќните празници љубителите на филмот, особено класичниот, не можат а да не се присетат на филмот што се смета за еден од најдобрите на сите времиња – „Ова е прекрасен живот“ ...

повеќе »
Scroll To Top