Насловна / Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија)

Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија)

Feed Subscription

Ние се сеќаваме на нивната љубов кога тие веќе не можат да се сетат

Ние се сеќаваме на нивната љубов кога тие веќе не можат да се сетат

„Ние се сеќаваме на нивната љубов кога тие веќе не можат да се сетат“ Непознат, Respect Care Givers Замислете си дека сте во затемнета дискотека со исклучителен систем за светлосни ефекти, а во која истовремено ечат неколку многу гласни, но ...

повеќе »

Стирлинг 2022 за библиотеката на Модлин Колеџот во Кембриџ од Наил Мек Лахлин Архитекти

Стирлинг 2022 за библиотеката на Модлин Колеџот во Кембриџ од Наил Мек Лахлин Архитекти

Во церемонија пренесувана во живо на веб-страницата на Кралскиот институт на британски архитекти, на 13.10.2022 беа презентирани шесте селектирани објекти влезени во најтесниот избор за 26-тата по ред Стирлингова награда и беше прогласен овогодишниот добитник: Новата библиотека на Модлин Колеџот ...

повеќе »

Кампанополис: неофицијалната престолнина на одржливата архитектура без архитекти

Кампанополис: неофицијалната престолнина на одржливата архитектура без архитекти

Општопознатата фраза „Размислувај глобално, делувај локално“ се препишува на шкотскиот биолог, социолог, географ, филантроп, иновативен градски планер и социјален активист Сер Патрик Гедес (1854 – 1932) и покрај тоа што таа не се јавува директно во рамките на неговата книга ...

повеќе »

Во Британија цените за осигурување од професионална одговорност се надвор од контрола

Во Британија цените за осигурување од професионална одговорност се надвор од контрола

Средината на јули годинава Велика Британија ја одбележуваат рекордни температури. На 11.7.2022 националната Метеоролошка служба издаде „портокалово“ предупредување од трета категорија за очекуван топлотен удар во југоисточниот, јужниот и југозападниот дел на земјата со очекувани температури од над 30 °С ...

повеќе »

70 години AAM (26.6.1952 – 26.6.2022)

70 години AAM (26.6.1952 – 26.6.2022)

Врз основа на Решението на Министерството за внатрешни работи на Народна Република Македонија број 12279/52 од 26.6.1952 година било одобрено основањето и работата на Друштвото на архитектите на Народна Република Македонија (НРМ) со седиште во Скопје и право на дејност ...

повеќе »

Станбениот комплекс Тејлор Корт, Чато Корт и Вилмот Корт добитник на наградата Цивик Труст

Станбениот комплекс Тејлор Корт, Чато Корт и Вилмот Корт добитник на наградата Цивик Труст

На 7.3.2022 беа објавени добитниците на 63-тата по ред Цивик Траст награда, која се смета за најстарата во Европа, воспоставена во 1959 година, а преку која се оддава признание на исклучителната архитектура, планирање и дизајн во изградената средина. Во изминатиот ...

повеќе »

Диебедо Франсис Кере – истoвремено е и архитект и слуга, кој ги подобрува животите и искуствата

Диебедо Франсис Кере – истoвремено е и архитект и слуга, кој ги подобрува животите и искуствата

На 15.3.2022 во Чикаго, претседавачот на Хајат фондацијата, г-динот Том Прицкер,  објави дека Диебедо Франсис Кере е добитник на 51-вата Прицкерова награда за архитектура за 2022 година, која се смета за највисоката меѓународна награда за архитектура и е спонзорирана од ...

повеќе »

Станислава Оверхолт: Три генерации жени архитекти

Станислава Оверхолт: Три генерации жени архитекти

Веројатно ретко кое семејство на Балканот, а и пошироко во светот, може да се пофали со три последователни генерации градители коишто покриваат период од околу 100 години во рамките на два века, а уште повеќе кога станува збор за три ...

повеќе »

Сиромашните не можат да си дозволат сиромашни решенија!

Сиромашните не можат да си дозволат сиромашни решенија!

Кралскиот институт на британските архитекти во јануари оваа година ја прогласи болницата „Пријателство“ во Саткхира, Бангладеш, проектирана од Кашеф Чоувдхури/УРБАНА за добитник на Меѓународната награда (за архитектура) за 2021. Со оваа награда се одбележува најтрансформативниот објект кој искажува визионерско, иновативно ...

повеќе »
Scroll To Top