Насловна / Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија) (page 7)

Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија)

Feed Subscription

Катедралата Кeричо во Кенија – најсаканиот од сите наградени проекти

Катедралата Кeричо во Кенија – најсаканиот од сите наградени проекти

На 10 март, со поддршка на Советот на град Винчестер, во Еснафската куќа на Винчестер беа доделени 58. по ред годишни награди на организацијата Civic Trust. Преку овие награди се одбележува исклучителната архитектура и проектите во доменот на изградената средина. ...

повеќе »

Бескомпромисна архитектура на поетско ниво

Бескомпромисна архитектура на поетско ниво

На 1 март годинава, во Чикаго беa прогласени добитниците на Прицкеровата награда за архитектура за 2017 година. Тоа се архитектите Рафаел Аранда (Rafael Aranda, 1961), Карме Пигем (Carme Pigem, 1962) и Рамон Вилалта (Ramon Vilalta, 1960). Станува збор за тројца ...

повеќе »

Португалија сè попосакувана дестинација

Португалија сè попосакувана дестинација

Зимата и зимските празници отсекогаш биле период кога, веројатно, повеќето луѓе, во сè поретките мигови на спокој и одмор, успеваат да мечтаат по малку и за некое подобро утре, кое годината што почнува ќе им го донесе – долг живот, ...

повеќе »

„Херцог и Де Мурон“ отвори ново поглавје за „Тејт модерн“ во Лондон

„Херцог и Де Мурон“ отвори ново поглавје за „Тејт модерн“ во Лондон

Шеснаесет години по отворањето на галеријата „Тејт модерн“ во Лондон во мај 2000 година, годинава во јуни таа одбележа уште едно отворање. Овој пат беше отворена најновата доградба на галеријата, испроектирана од меѓународно признатото архитектонско биро „Херцог и Де Мурон“ ...

повеќе »

Како да го заштитите својот дом во сеизмички активни региони

Како да го заштитите својот дом во сеизмички активни региони

Земјотресите во Скопје од 11 септември годинава, несомнено ги вознемирија и загрижија жителите на градот како и нивните роднини и пријатели надвор од него. Се разбира, во првите моменти по земјотресот најважно е да се сочува животот, да се заштитите ...

повеќе »

Потсетување на минатото – водич за иднината

Потсетување на минатото – водич за иднината

На 11 септември Скопје беше погодено од два силни земјотреси, утрото со магнитуда 4,0 и попладнето со магнитуда од 5,3, со што граѓаните на Скопје беа потсетени на тоа дека градот се наоѓа во сеизмички активно подрачје, а оние повозрасните ...

повеќе »

„Прекрасен, прекрасен, Копенхаген!“

„Прекрасен, прекрасен, Копенхаген!“

Копенхаген е престолнината и најголемиот град во Данска со околу 590 илјади жители во рамките на општината, околу 1,28 милиони во урбаниот регион и над два милиони жители во метрополитанската зона на Копенхаген. Слично на Венеција, Копенхаген е град на ...

повеќе »

Иницијатива за здрави нови градови во Англија

Иницијатива за здрави нови градови во Англија

На 1 март оваа година, извршниот раководител на Националната служба за здравје на Англија (National Health Service – NHS – England) Сајмон Стивенс (Simon Stevens), ги најави плановите за создавање на десет „здрави нови градови“ (healthy new towns) низ земјата. ...

повеќе »

Civic Trust 2016: Одбележување на исклучителната архитектура и проекти во доменот на изградената средина

Civic Trust 2016: Одбележување на исклучителната архитектура и проекти во доменот на изградената средина

На 4 март во „Лебед“ (Swan), Шекспировиот театар Глоуб (Shakespeare’s Globe Theatre) во Лондон, беа доделени 57-ите по ред годишни награди „Civic Trust“, со кои се одбележува исклучителната архитектура и проектите во доменот на изградената средина. Оваа година биле пријавени ...

повеќе »
Scroll To Top