Насловна / Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ (page 12)

Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ

Feed Subscription

Доделена наградата Pritzker 2018

Доделена наградата Pritzker 2018

Balkrishna Doshi вчера е прогласен за овогодишен добитник на наградата Pritzker. Тој на возраст од 90 години стана најстариот лауреат и прв индиец на кој му припадна најугледното признание во архитектурата, кое го нарекуваат Нобел за архитектура. Роден е 1927 ...

повеќе »

Господа, кармин на крај се става

Господа, кармин на крај се става

Ние инженерите мора да бидеме свесни дека веќе не постојат големи идеи, големи бироа, квалитетни институции кои можат да нè заштитат или зад кои можеме да се сокриеме. Постои единствено став, стручност, знаење, лична одговорност и професионален морал зад кои ...

повеќе »

Пристапни рампи во ОУ „Христијан Тодоровски Карпош”

Пристапни рампи во ОУ „Христијан Тодоровски Карпош”

Денес, Општина Карпош почна со изградба на пет пристапни рампи за лица со посебни потреби во основното училиште „Христијан Тодоровски Карпош” во населбата Карпош 1. Соопштија од општината. Четири пристапни рампи ќе бидат поставени на влезовите, а петата во внатрешниот ...

повеќе »

Да се биде архитект значи пред сè да се живее со таа мисла и идеја непрекинато

Да се биде архитект значи пред сè да се живее со таа мисла и идеја непрекинато

Александар Карангелов дипломирал на Архитектонскиот факултет, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во 2000 година. Работел во повеќе проектантски бироа и салони за мебел во Скопје. Една година пред дипломирањето бил и надворешен соработник на Архитектонскиот факултет во ...

повеќе »

Нераскинливиот тандем од „Ателје Ајвар“

Нераскинливиот тандем од „Ателје Ајвар“

На 18 декември 2017 година Комората на овластени архитекти и инженери на РМ – КОАИ одбележа 10 години од своето постоење. На пригодната свеченост по четврти пат беше доделена награда за архитектура „Борис Чипан“. Оваа година наградата отиде во рацете ...

повеќе »

ААМ апелира до Владатa да не се дозволи нов Клинички центар на постојната локација

ААМ апелира до Владатa да не се дозволи нов Клинички центар на постојната локација

Денес во 12 часот, Асоцијација на архитекти на Македонија – ААМ во ГЕМ клубот во Скопје, одржа прес конференција на која се обратија Претседателот на ААМ, архитект Мартин Пановски и урбанист Иван Арсовски член на управниот одбор на ААМ. Тема ...

повеќе »

Архитектурата на Југославија во МоМА во Њујорк

Архитектурата на Југославија во МоМА во Њујорк

Највлијателниот музеј на модерна уметноост MoMA во Њујорк за втората половина на 2018 година најави репрезентативна изложба „Кон утопијата во бетонот : Архитектурата во Југославија, 1948-1980“. Изложбата опфаќа повеќе од 400 цртежи, фотографии, видео записи од градски архиви, приватни и ...

повеќе »

Продадена слика или бренд?

Продадена слика или бренд?

Сликата „Салватор Мунди“ (Спасител на светот) од неодамна припишана на  Леонардо да Винчи е масло на дрво. Сликата е со димензии 65.6/45.4 см и го прикажува Исус Христос кој во левата рака држи кристална кугла, додека десната рака му е ...

повеќе »

На моќта единствено можеме да се спротивставиме со знаење

На моќта единствено можеме да се спротивставиме со знаење

Билјана Филиповска, добитник на наградата за животно дело „Андреја Дамјанов“ за 2017 година   Добитник сте на повеќе награди и признанија за вашето творештво, но наградата за животно дело „Андреја Дамјанов“ е како круна на целиот Ваш професионален ангажман во ...

повеќе »
Scroll To Top