Насловна / Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ (page 18)

Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ

Feed Subscription

Сите треба да тргнеме од себе – ќе си ја турнеме ли сами заградената тераса?

Сите треба да тргнеме од себе – ќе си ја турнеме ли сами заградената тераса?

Филип Конески дипломирал на Архитектонскиот факултет, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во 2014 година, додека оваа година (2022) во јануари го одбрани магистерскиот труд со наслов „Враќање на животот во кастелите и утврдувањата во Македонија, преку интегрирање ...

повеќе »

Слободан Велевски: Време е како професија да излеземе од ова наше „локално“ читање на архитектурата

Слободан Велевски: Време е како професија да излеземе од ова наше „локално“ читање на архитектурата

Редакцијата на Порта 3 со задоволство ја додели наградата на архитект кој неуморно се залага за вистински вредности во архитектурата и урбанизмот. Но и на оној кој верува и во слободата во архитектурата.  Со вакви уверувања секојдневно соработувате со оние ...

повеќе »

Ранчо Христов: Реализација на студентските мечти на еден архитект

Ранчо Христов: Реализација на студентските мечти на еден архитект

Добитник сте на повеќе награди и признанија за вашето творештво, но Наградата за животно дело „Андреја Дамјанов“ е како круна на целиот Ваш професионален ангажман. Што Ви значи оваа награда? Наградата ми значи многу бидејќи тоа е највисока награда која ...

повеќе »

Кенго Кума: Неговите дела допираат емотивно колку што се и визуелно зачудувачки

Кенго Кума: Неговите дела допираат емотивно колку што се и визуелно зачудувачки

Како што е вообичаено, (но не секогаш) и оваа година еден архитект се најде во изборот на списанието „Тајм“ – „100 највлијателни луѓе во 2021“.  Честа му припадна на прославениот јапонскиот архитект и едукатор Кенго Кума, кој е и единствен ...

повеќе »

Убавите згради убаво стареат

Убавите згради убаво стареат

На ист начин како што некои споменици се издигнуваат над градовите домаќини, речиси како ангели чувари (Статуата на слободата во Њујорк, споменикот „Мајката татковина повикува“ во Волгоград, Христос спасителот во Рио де Жанеиро), така се издига и Западната порта на ...

повеќе »

Крсте С. Џидров – Џиби: Занимавањето со сценографија е интензивно занимавање со архитектура

Крсте С. Џидров – Џиби: Занимавањето со сценографија е интензивно занимавање со архитектура

Архитект Крсте С. Џидров – Џиби е роден во 1950 година во Скопје, каде завршил основно училиште, гимназија и дипломирал архитектура на Архитектонско-градежниот факултет, кај професор Борис Чипан.   Од 1980 до 2004 како архитект проектант, работи во АД Алумина, ...

повеќе »

Интервју со Невена Георгиевска: Ако сакаме здрав град, инвеститорите да ги тргнат рацете од плановите

Интервју со Невена Георгиевска: Ако сакаме здрав град, инвеститорите да ги тргнат рацете од плановите

Од досегашното искуство не видовме дека политичките партии, кои ја кројат судбината на нашите градови, некогаш имале стручен однос кон архитектурата и урбанизмот, не видовме ни вистински професионалци од овие области помеѓу членовите на советите во локалната самоуправа. Секако дека ...

повеќе »

Интервју со Даница Павловска-Циги: Потребна е синергија во делувањето и на жителите и на креаторите на политиките

Интервју со Даница Павловска-Циги: Потребна е синергија во делувањето и на жителите и на креаторите на политиките

Од досегашното искуство не видовме дека политичките партии, кои ја кројат судбината на нашите градови, некогаш имале стручен однос кон архитектурата и урбанизмот, не видовме ни вистински професионалци од овие области помеѓу членовите на советите во локалната самоуправа. Секако дека ...

повеќе »

Интервју со Билјана Филиповска: Да го препознаеме градот како наш чист и среден дом

Интервју со Билјана Филиповска: Да го препознаеме градот како наш чист и среден дом

Од досегашното искуство не видовме дека политичките партии, кои ја кројат судбината на нашите градови, некогаш имале стручен однос кон архитектурата и урбанизмот, не видовме ни вистински професионалци од овие области помеѓу членовите на советите во локалната самоуправа. Секако дека ...

повеќе »
Scroll To Top