Насловна / Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ

Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ

Feed Subscription

Интервју со Невена Георгиевска: Ако сакаме здрав град, инвеститорите да ги тргнат рацете од плановите

Интервју со Невена Георгиевска: Ако сакаме здрав град, инвеститорите да ги тргнат рацете од плановите

Од досегашното искуство не видовме дека политичките партии, кои ја кројат судбината на нашите градови, некогаш имале стручен однос кон архитектурата и урбанизмот, не видовме ни вистински професионалци од овие области помеѓу членовите на советите во локалната самоуправа. Секако дека ...

повеќе »

Интервју со Даница Павловска-Циги: Потребна е синергија во делувањето и на жителите и на креаторите на политиките

Интервју со Даница Павловска-Циги: Потребна е синергија во делувањето и на жителите и на креаторите на политиките

Од досегашното искуство не видовме дека политичките партии, кои ја кројат судбината на нашите градови, некогаш имале стручен однос кон архитектурата и урбанизмот, не видовме ни вистински професионалци од овие области помеѓу членовите на советите во локалната самоуправа. Секако дека ...

повеќе »

Интервју со Билјана Филиповска: Да го препознаеме градот како наш чист и среден дом

Интервју со Билјана Филиповска: Да го препознаеме градот како наш чист и среден дом

Од досегашното искуство не видовме дека политичките партии, кои ја кројат судбината на нашите градови, некогаш имале стручен однос кон архитектурата и урбанизмот, не видовме ни вистински професионалци од овие области помеѓу членовите на советите во локалната самоуправа. Секако дека ...

повеќе »

Интервју со Д-р Дивна Пенчиќ: Мораториумот не успеа, затоа што власта и опозицијата не сакаа да успее

Интервју со Д-р Дивна Пенчиќ: Мораториумот не успеа, затоа што власта и опозицијата не сакаа да успее

Од досегашното искуство не видовме дека политичките партии, кои ја кројат судбината на нашите градови, некогаш имале стручен однос кон архитектурата и урбанизмот, не видовме ни вистински професионалци од овие области помеѓу членовите на советите во локалната самоуправа. Секако дека ...

повеќе »

Икона на 20 век: Шарлот Перијан

Икона на 20 век: Шарлот Перијан

Заедно со Жан Прув, Пјер Жанере и Ле Корбизје, Шарлот Перијан (1903 – 1999) се смета за една од најзначајните архитекти и дизајнери на мебел од средината на 20 век. Жан Прув велел дека таа е меѓу ретките дизајнери кои ...

повеќе »

Пливачкиот комплекс на Олимписките игри – Токио 2020

Пливачкиот комплекс на Олимписките игри – Токио 2020

Олимписките игри му донесоа на Токио подарок во вид на компромис. Од иновативни проекти до постари спортски објекти, најголемиот спортски настан на светот го прават Токио да гледа како на минатото, така и на иднината. Токму тоа е случајот со ...

повеќе »

Стадионот во Токио спремен да ги отвори вратите за Олимпијадата

Стадионот во Токио спремен да ги отвори вратите за Олимпијадата

Летните олимписки игри во модерната ера која датира од 1896 година кога се одржале во Атина, откажани се само три пати. Игрите во 1916 година во Берлин станале жртва на Првата светска војна, а истото се случило и со игрите ...

повеќе »

Интервју Саша Богдановиќ: Продолжуваме со ревизија на плановите до постигнување на целта

Интервју Саша Богдановиќ: Продолжуваме со ревизија на плановите до постигнување на целта

Дали го потпишавте Одобрението за градење за објектот кај „Холидеј Ин“? Управниот акт за тој објект е сѐ уште во тек. Кога ќе се исцрпат сите правни постапки, ќе го знаеме конечниот исход и како ќе постапи Општината. За да ...

повеќе »

Кој е без квадратен метар на диво, прв нека фрли камен!

Кој е без квадратен метар на диво, прв нека фрли камен!

ОН-Хабитат е програма на Обединетите нации која е насочена кон подобра урбана иднина. Нивната мисија е да промовира развој на социјални и еколошки одржливи населби и постигнување соодветно засолниште за сите. Тие велат дека градовите се соочуваат со невидени демографски, ...

повеќе »
Scroll To Top