Насловна / Технологии (page 2)

Категорија: Технологии

Feed Subscription

Данска има политичка партија водена од вештачка интелигенција

Данска има политичка партија водена од вештачка интелигенција

Данска има политичка партија целосно водена од вештачка интелигенција, која планира да се кандидира на следните општи избори во јуни наредната година. Формирањето на партијата е покренато од данскиот уметнички колектив Computer Lars, нарекувајќи ја Synthetic Party. Нејзините креатори велат дека ...

повеќе »

Оман: Нова постројка за десалинизација која користи соларна енергија

Оман: Нова постројка за десалинизација која користи соларна енергија

Француските компании Veolia и TotalEnergies ќе градат постројка за десалинизација на морската вода која ќе користи соларна енергија, во градот Сур во Оман. Постројката ќе се наоѓа покрај постоечкиот капацитет за десалинизација на Veoliа, кој обезбедува вода за пиење за над 600.000 жители. Соларната електрана ...

повеќе »

Првата ветерна турбина чии лопатки целосно се рециклираат, веќе е пуштена во погон

Првата ветерна турбина чии лопатки целосно се рециклираат, веќе е пуштена во погон

Првата ветерна турбина со целосно рециклабилни лопатки, е веќе инсталирана и пуштена во работа во Северното море недалеку од брегот на Германија. Станува збор за ветерната фарма Kaskasi. Со брзиот раст на оваа индустрија, се поизразена стана потребата од рециклирање ...

повеќе »

Како изгледа еден од најевтините европски електрични автомобили?

Како изгледа еден од најевтините европски електрични автомобили?

Dartz е компанија од Летонија, која е специјализирана за производство на скапи и уникатни SUV возила. Со својот нов проект, овој производител тргнува во потполно поинаква насока. Freze Froggy EV Beachstar е мал електричен кабриолет кој изгледа како да е излезен ...

повеќе »

Lufthansa и Shell соработуваат на развојот на одржливо авионско гориво

Lufthansa и Shell соработуваат на развојот на одржливо авионско гориво

Авиокомпанијата Lufthansa и енергетската компанија Shell се договориле за заедничка соработка во испитување на можностите за користење на одржливо авионско гориво (SAF) на аеродромите ширум светот. Спогодбата се темели на амбицијата на Shell до 2030 година најмалку 10% од вкупната светска ...

повеќе »

Нов систем на бушење на тунели, дури 100 пати побрз од стандардните?

Нов систем на бушење на тунели, дури 100 пати побрз од стандардните?

Американската стартап компанија Earthgrid развива робот за плазма бушење кој може да копа тунели дури 100 пати побрзо и до 98% поефтино од постоечките технологии. имено, најголем дел од тунелите денес се изградени со масивни, механички машини за ротационо бушење, ...

повеќе »

Дали компјутерите ќе успеат да ги заменат архитектите ?

Дали компјутерите ќе успеат да ги заменат архитектите ?

 Ова е прашање што наскоро ќе си го поставуваме многу почесто. OutlineAl  штотуку ја претстави првата вештачка интелигенција во светот која создава концепти за хотели. Нејзините резултати покажуваат дека во дури  84% од случаите концептите се еднакви или подобри од  ...

повеќе »

Научниците направија биоразградлив имплант за таргетирано намалување на болката

Научниците направија биоразградлив имплант за таргетирано намалување на болката

Истражувачите од Универзитетот Нортвестерн од САД, направиле уред кој звучи како научна фантастика – мал, мек и флексибилен имплант, прв од таков вид кој се користи за таргетирано отстранување на болките, без потреба од употреба на фармаколошки препарати. Дополнителна негова ...

повеќе »

Шведска компанија тврди дека нејзините електрични чамци ќе ја „спасат“ Венеција

Шведска компанија тврди дека нејзините електрични чамци ќе ја „спасат“ Венеција

Шведската компанија Candela тврди дека нејзините електрични чамци може многу да и помогнат на Венеција.  Имено, на Венеција и се заканува деструктивен феномен (moto ondoso), предизвикан од брановите кои идираат во градбите поради минувањето на чамците низ градските канали. UNESCO ...

повеќе »
Scroll To Top