Насловна / Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија) (page 2)

Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија)

Feed Subscription

Последна можност да се избегне климатскиот „пекол“

Последна можност да се избегне климатскиот „пекол“

Се чини дека ова лето долготрајно ќе биде запаметено ширум светот. Веројатно единствено нешто на коешто може да се надеваме е дека ова лето ни дава на сите нас на оваа планета повеќе од добра илустрација за тоа каква иднина ...

повеќе »

„4 НЕ“ – незнаење, незаинтересираност, нејасност и несоодветност

„4 НЕ“ – незнаење, незаинтересираност, нејасност и несоодветност

КЛУЧНИ ГЛОБАЛНИ СИСТЕМСКИ СЛАБОСТИ ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО? Минатиот месец, со преку 17 закажани, но скромно медиумски покриени, протести низ Англија и Велс се одбележа Националниот ден на протест против градителите (National Day of Developer Protests). Преку овој протест сопствениците на станови ...

повеќе »

Скопје 1963, Скопје 2014, Северна Македонија 2050

Скопје 1963, Скопје 2014, Северна Македонија 2050

Пред неколку години на меѓународна истражувачка конференција во Кембриџ, Велика Британија, беше презентиран труд за станбената реконструкција во Скопје по земјотресот од 1963 година.  Во текот на презентацијата беа прикажани илустрации од станбени делови во Скопје изградени на почетокот на ...

повеќе »

По колку години архитектот е архитект, а инженерот инженер!?

По колку години архитектот е архитект, а инженерот инженер!?

Овие, веројатно се едни од многубројните прашања коишто произлегуваат од Предлог-законот за градење кој минува низ вообичаените процедури во моментов.  Преку овој предлог-закон, на 104 страници, се иницира цела низа на можни промени во рамките на оваа правна регулатива, а ...

повеќе »

Наградите Цивик Траст за 2021 година

Наградите Цивик Траст за 2021 година

На 5 март беа прогласени овогодишните добитници на наградите Цивик Траст (Civic Trust Awards), ААБЦ наградите за конзервација (AABC Conservation Awards) и Селвин Голдсмит наградите за универзален дизајн (Selwyn Goldsmith Awards for Universal Design).  По прв пат во 62-годишната историја ...

повеќе »

Ан Лакатон и Жан-Филип Васал Добитници на Прицкеровата награда за 2021 година

Ан Лакатон и Жан-Филип Васал Добитници на Прицкеровата награда за 2021 година

Во вторник на 16 март Tом Прицкер (Tom Pritzker), претседавачот на Фондацијата Хајат (The Hyatt Foundation), ги прогласи француските архитекти Ан Лакатон (Anne Lacaton, 1955) и Жан-Филип Васал (Jean-Philippe Vassal, 1954) за 49-тиот и 50-тиот добитник на Прицкеровата награда за ...

повеќе »

„ГРАДЕЖ“ – Eден од најважните зборови за градењето во земјата!

„ГРАДЕЖ“ – Eден од најважните зборови за градењето во земјата!

Веројатно се прашувате зошто именката од машки род „градеж“ која е рангирана како 52.476 збор во македонскиот јазик според Дигиталниот речник на македонскиот јазик е толку важна за градењето во земјата, и покрај тоа што женската именка „градба“ која е ...

повеќе »

ПРОТО: Европска дестинација за виртуелна реалност!

ПРОТО: Европска дестинација за виртуелна реалност!

ПРОТО: Центарот за технологии во развој (PROTO: The Emerging Technology Centre) е првиот центар за истражување и развој на „технологии во развој“ во Европа и единствениот центар надвор од Холивуд каде фотограметријата и регистрацијата на движењето (motion capture) се достапни ...

повеќе »

Градителското наследство на руските архитекти кај нас

Градителското наследство на руските архитекти кај нас

Крим, ноември 1920 година.  Крајот на Руската граѓанска војна помеѓу болшевичката Црвена армија и опозиционите сили на Белата армија на фронтот во Јужна Русија се наближува.  По збогувањата помеѓу оние кои остануваат и заминуваат, под француска заштита флотила од 126 ...

повеќе »
Scroll To Top