Насловна / Прилози

Категорија: Прилози

Feed Subscription

Празнината како идеја за ред, во Брно, Чешка

Празнината како идеја за ред, во Брно, Чешка

Ревитализацијата на паркот на плоштадот Моравија во Брно, Чешка, е проект спроведен од студиото Consequence forma архитекти. Завршен во 2022 година, ќе прерасне во модерен и еколошки простор, кој вклучува инфраструктурни елементи сино-зелени, еколошка одржливост и барања за биолошка разновидност, ...

повеќе »

Ненаметлива обнова на јавниот простор во Пиодао, централна Португалија

Ненаметлива обнова на јавниот простор во Пиодао, централна Португалија

Плоштадот и туристичката канцеларија на градот Пиодао се рехабилитирани и реконфигурирани од архитектонското студио Бранко дел Рио. Градот, кој се наоѓа во Сера до Акор, во централна Португалија, се карактеризира со своите шкрилести куќи и тесни, стрмни улици. Плоштадот Конего ...

повеќе »

Kонекција со локалните пејзажни референци во кинескиот град Ризао

Kонекција со локалните пејзажни референци во кинескиот град Ризао

Архитектонското студио Aurelien Chen (Аурелин Чен) и CSCEC Институтот за урбано и рурално планирање и дизајн соработуваа околу проектот за нов туристички центар во близина на кинескиот град Ризао. Местото на дејствување е врамено со пејзажните перспективи кои можат да ...

повеќе »

Илустративен и гигански во природата – Музеј на уметноста Заишуи, Кина

Илустративен и гигански во природата –  Музеј на уметноста Заишуи, Кина

Архитектонското студио на Ишигами реализира огромен уметнички музеј во кој се сместени центар за посетители, кафуле и изложбен простор. Се наоѓа веднаш до реката Чаохе во провинцијата Шандонг, Кина, регион релативно познат по масовната урбанизација. Проектот ја толкува архитектурата во ...

повеќе »

Традиционална медитеранска архитектура на брегот на Матаро, Барселона

Традиционална медитеранска архитектура на брегот на Матаро, Барселона

БЕ Студио го заврши проектот за станбена зграда лоцирана на парцела, блиску до крајбрежјето на Матаро, главниот град на Марезме, крајбрежен град кој ужива умерена клима благодарение на неговата локација. Местото на проектниот опфат се карактеризира со урбана парцела каде ...

повеќе »

Темната страна на градот: Мадрид низ објективот на подземјето

Темната страна на градот: Мадрид низ објективот на подземјето

Архитектонскиот фотограф Мануел Алварез Диестро заедно со визуелниот уметник Карлос Гил го претставуваат проектот ‘Подземен Мадрид’, фотографска серија каде што ги овековечиле атмосферите на подземјето на Мадрид, прикажувајќи го небезбедниот аспект на градот, поблизок на научната фантастика одошто на реалноста. ...

повеќе »

Добитници на наградите ХОЛЦИМ 2023 за одржлив развој

Добитници на наградите ХОЛЦИМ 2023 за одржлив развој

Наградите за одржливо градежништво Холцим се најважниот натпревар за одржлив дизајн во светот и ги прикажуваат проектите кои придонесуваат за трансформација во градежништвото. Основани во 2004 година, наградите ги почитуваат проектите кои комбинираат одржлив дизајн и градба со архитектонска извонредност. ...

повеќе »

Повторно актуелизирање на традиционалното, павилјон Ангсила, Тајланд

Повторно актуелизирање на традиционалното, павилјон Ангсила, Тајланд

Чет Архитекти, во улога на автор го претстави проектот, „Павилјон со платформи од остриги Ангсила“, лоциран покрај брегот на историското рибарско село Ангила во областа Муанг Чонбури во провинцијата Чонбури во источниот регион на Тајланд. Анг Сила е 60 километри ...

повеќе »

Добро применет минимализам, Цепезед на југот во Холандија

Добро применет минимализам, Цепезед на југот во Холандија

Архитектот и основач на Цепезед, Јан Песман, ја дизајнирал оваа вила за себе и неговата сопруга, а исто така и за своите внуци, во областа Мејендел, во Васенар,  град лоциран во Јужна Холандија, на западниот брег. Васенар, како богато предградие, ...

повеќе »
Scroll To Top