Насловна / Порта3 / Празнината како идеја за ред, во Брно, Чешка

Празнината како идеја за ред, во Брно, Чешка

Ревитализацијата на паркот на плоштадот Моравија во Брно, Чешка, е проект спроведен од студиото Consequence forma архитекти. Завршен во 2022 година, ќе прерасне во модерен и еколошки простор, кој вклучува инфраструктурни елементи сино-зелени, еколошка одржливост и барања за биолошка разновидност, заедничко создавање и инклузивност.

2 6

Плоштадот се наоѓа во историскиот центар на вториот по големина град во Чешка. Лоциран на многу посетена локација, новиот плоштад вклучува централен простор кој воведува ново место за состаноци во срцето на паркот, на врвот со голема кружна фонтана.

Во новиот проект на архитектите Consequence forma просторот е обмислен исклучиво за пешаци, а кружната фонтана на нивото на земјата е одговорна за прекарот на проектот „Морето на Брно“ бидејќи станува место каде децата и возрасните се разладуваат во топли летни денови.

1

9

29

Новиот плоштад има кафетерија со делумно проѕирна покривка, во која се наоѓа дрво што расте низ него. Просторот е дом на широк спектар на вегетација, детско игралиште и катче каде повремено се одржуваат мали театарски, музички и други видови настани. Врз основа на урбаните, архитектонските, пејзажните и социјалните врски, ја декодираме територијата.

13

Финалната верзија од проектот го прави паркот достапен и ги зачувува неговите оригинални пејзажни вредности. Во концептот просторно доминира празнината во центарот на паркот со неговиот културен и социјален потенцијал и прстен дефиниран со зрели дрвја, кој се надополнува, преку кружното шеталиште со кафуле и детското игралиште.

20 23

28

26

30

25

Различните интензитети на употреба се еден од основните принципи на идејата, каде што областа околу кафетеријата и централниот простор преземаат најголемо оптоварување, постепено намалувајќи се кон надворешниот раб. Прошетката под крошните на зрелите дрвја нуди спокојство, додека централното подрачје нуди простор за различни активности и игри.

40 41 43 42

Испрати коментар

Scroll To Top