Насловна / Порта3 / Ненаметлива обнова на јавниот простор во Пиодао, централна Португалија

Ненаметлива обнова на јавниот простор во Пиодао, централна Португалија

Плоштадот и туристичката канцеларија на градот Пиодао се рехабилитирани и реконфигурирани од архитектонското студио Бранко дел Рио. Градот, кој се наоѓа во Сера до Акор, во централна Португалија, се карактеризира со своите шкрилести куќи и тесни, стрмни улици.

1 2

Плоштадот Конего Мануел Фернандес Ногуеира, во долниот дел на градот, е единствениот отворен, рамен и чист простор што служи за пристап, меѓутоа, со текот на годините овој простор бил окупиран од автомобили поради недостатокот од паркинг простори.

Рехабилитацијата што ја спроведе Бранко дел Рио има за цел да ги дислоцира автомобилите и да им го врати просторот на луѓето, па низа од зелени структури сместени на влезот на плоштадот значително му го менува изгледот, препознавајќи ја неговата пејзажна предодреденост, преку спречување на движењето со автомобили. Новиот тротоар, направен од шкрилци и без рабници, го зајакнува пешачкиот карактер и гарантира универзална пристапност.

5 6 7 8

9

10

11

12

Околу овој плоштад се наоѓа туристичката канцеларија, чија интервенција има за цел да го исчисти постојниот објект. Зачувани се постојните дрвја, споменикот и јавното осветлување, како и во останатиот дел од градот, следејќи ја локалната традиција. новите тремови биле изградени со конструкција од метални столбови и дрвени греди, при што се покриваат со шкрилести плочи, како и сите објекти на градот.

Градот Пиодао се наоѓа во Сера до Акор, во централна Португалија. Неговите шкрилести куќи, вкрстени со тесни и стрмни улици, формираат амфитеатар на стрмнина свртена кон северозапад. Проектот им го враќа просторот на луѓето, налик на градска сала за состаноци, промовирајќи размена и социјална интеракција.

Материјалите и конструктивните решенија користени во зградата на туристичката канцеларија и на плоштадот потекнуваат од локалниот контекст. Постои одредено чувство дека ништо не е направено, дека отсекогаш било како што е. Со основна цел да се отстранат автомобилите и да им се врати просторот на луѓето, просторот е ослободен од препреки, а неговите граници беа прекласифицирани и редефинирани.

14 15 16

По првото откривање на градот, направено со автомобил, во далечината, во која се препознава неговата пејзажна населба, дрвјата го одложуваат вториот ред на разбирање на целината: појавата на издигнувањето на градот од неговата основа. Овој еко филтер исто така го штити плоштадот, спречувајќи ги автомобилите да минуваат низ него.

Формалната сложеност на просторот, во недостаток на насоченост, се решава со воведување на голем централен круг, во оската на црквата, кој ја оградува споменикот и постојното зеленило. Околу оваа нова мека централност се распоредени различните елементи што го сочинуваат плоштадот: фасадата на црквата, камените темели на кои се потпира, туристичката канцеларија и малите куќички со ресторани и кафулиња. Интервенцијата и внатре и надвор од Туристичката канцеларија имаше за цел да го ослободи постојниот објект, елиминирајќи ги елементите и доградбите. Новиот кораб ги штити влезовите и придонесува за унифицирана слика на комплексот.

Ставот на проектот беше да се дејствува во тишина. Зачувани се постоечките дрвја, статуата и уличното осветлување. Новиот тротоар е изграден со истиот материјал и техника како и целиот град, шкрилци, по традиција во која доминирале локалните мајстори. Дрвјата засадени на влезот на плоштадот се автохтони.

17 18 22

21

19

Целокупниот пристап на проектот има за цел да придонесе за договор во кој е тешко да се долови што е ново, а што е старо, избегнувајќи да се оштети поврзувањето на просториите со местото. Воспоставена е врска помеѓу културната и материјалната одржливост, што се очекува да придонесе за населување на нови жители во оваа далечна внатрешност на земјата.

Испрати коментар

Scroll To Top