Насловна / Архитектура / Повторно актуелизирање на традиционалното, павилјон Ангсила, Тајланд

Повторно актуелизирање на традиционалното, павилјон Ангсила, Тајланд

Чет Архитекти, во улога на автор го претстави проектот, „Павилјон со платформи од остриги Ангсила“, лоциран покрај брегот на историското рибарско село Ангила во областа Муанг Чонбури во провинцијата Чонбури во источниот регион на Тајланд. Анг Сила е 60 километри од Бангкок.

5-copy-0 4-copy-1

Историското крајбрежно село Анг Сила во Тајланд некогаш било просперитетно рибарско мало рурално место. Меѓутоа, во последните три години, на еколошки план, нефилтрираниот отпад од блиските фабрики и новите предградија се фрла во реките и каналите, директно хранејќи го заливот Ангсила, па така и зголемувајќи го загадувањето на океаните.

6-copy-0 3-copy-1

Резултирачкиот пад на квалитетот на водата и осиромашувањето на водниот живот, како и профитабилноста од одгледувањето на морска храна резултираа со напуштање на традиционалниот риболов. Помладата генерација го напушти својот роден град за да бара работа во фабриките или малопродажни бизниси во блискиот Бангкок.

1-copy-1 15 14

Како резултат на тоа,  Ангсила павилјонот има за цел да ја ревитализира индустријата за морска храна и риба во Анг Сила преку создавање на нов прототип на инфраструктура преку развивање на локалниот екотуризам.

Павилјонот „Ангсила“, проектиран од Чет Архитекти, нуди проекти решение за овој проблем со цел да се подигне свеста и важноста за историскиот крајбрежен град и да се ревитализира локалната економија преку гастрономско искуство, под слоганот „ Од море на маса “.

12-copy-0 8-copy-0

Павилјонот наликува на пловечки ресторан, дозволувајќи им на локалните рибари да донесат мали групи посетители од брегот до павилјонот, каде што можат да ја изберат својата храна од океанот и свежа да ја подготват за јадење.

Самата структура е хибридизација на традиционалните скелиња од бамбус што се користат за одгледување на остриги и школки. Како и овие скелиња, павилјонот е целосно изграден од рибарите од Анг Сила, користејќи природни техники за градење главно од бамбус во плитката вода, за кој во текот на изработката не се потребни модерни алати.

13 10-copy-0

Ова ново искуство со дегустација на остриги му овозможува на рибарот од Ангила да ја пренесе својата историја на риболов и наследство за одгледување остриги директно на посетителите на нов, интерактивен начин.

Кога не се користат како павилјон за дегустација за екотуристи, покриените платформи стануваат рекреативна риболовна структура за локалните рибари, кои ги носат своите семејства со риболовни прачки, мамки и куки за да фатат различни локални риби.

12

Проектот за павилјони иновира користејќи секојдневни, одржливи и економични материјали, труд и градежни техники. Рибарите рачно ја заковаат секоја бамбусова колона на дното на океанот, како скокачи со стап. Отфрлените безбедносни појаси, поради промена на бојата во локалните погони за автомобили, се користат за држење на сите парчиња бамбус заедно. Црвена земјоделска церада со светло филтрирање (која ги надополнува зелените води на заливот), вообичаено се користи во блиските расадници, штитејќи ги посетителите од штетните ултравиолетови зраци, но не и од океанските ветришта кои циркулираат низ него.

Испрати коментар

Scroll To Top