Насловна / Архитектура / Добитници на наградите ХОЛЦИМ 2023 за одржлив развој

Добитници на наградите ХОЛЦИМ 2023 за одржлив развој

Наградите за одржливо градежништво Холцим се најважниот натпревар за одржлив дизајн во светот и ги прикажуваат проектите кои придонесуваат за трансформација во градежништвото. Основани во 2004 година, наградите ги почитуваат проектите кои комбинираат одржлив дизајн и градба со архитектонска извонредност. Со присуство на меѓународната сцена,  фондацијата Холцим има доделено повеќе од 340 награди. За овие иноватори, наградата е повеќе од само признание: таа е катализатор. Од зајакнување на легитимноста на проектот до стекнување признание од меѓународната инженерска фела, наградите Холцим играат клучна улога во забрзувањето на најдобрите идеи и решенија за поодржлива урбана средина.

1

На 28 ноември 2023 година, победници на Холцим меѓународните награди за 2023 година беа претставени во Венеција, Италија. Со наградите се поделени вкупно еден милион долари на проекти признати на најважниот натпревар во светот посветен на одржлива градба, каде што се земаат впредвид адаптивната реупотреба и кружното движење на материјалите, до партиципативен дизајн и модели на кооперативност.

2

Беа доделени вкупно 20 награди, истакнувајќи ја широчината на различните и иновативни пристапи за трансформирање на изградената средина на меѓународно ниво, од раздвижените улици на Мадрид до напорите за зачувување на наследството во Кина.

Лаура Вискович, извршен директор на Фондацијата Холцим, ја истакна заедничката амбиција на сите победнички проекти за подобрување на здравјето, благосостојбата и просперитетот на заедницата.

4

Манифестацијата имаше  2.380 регистрации од 114 земји и 500 пријави кои ги исполнуваа критериумите за учество. Од нив, пет проекти ја добија златната награда за нивниот исклучителен придонес во локалниот одржлив развој како регионални репрезентативни претставници, со награда од по сто илјади долари. Во секој од регионите се поделени и сребрени, бронзени и признанија, со награда од 60, 30 и 10 илјади долари за секој од победниците.

5

„Во свет каде што одржливоста има повеќекратни интерпретации, Фондацијата Холцим е горда што ги осветлува проектите кои ги демонстрираат најдобрите решенија во својата класа, кои ги исполнуваат целите кон човековиот развој и во исто време ги обновуваат природните системи. „Ги охрабруваме сите наши добитници на наградите Холцим да го искористат ова глобално признание како платформа за да помогнат во реализацијата на одржливата градба во нивните региони, изјави Лаура Вискович.

7 8

Победници на наградите Холцим по регион се:

Наградени доделени во азиско-пацифичкиот регион:

–  Златна награда за Fujian Tulou, Zhangzhou, Fujian, Кина за DnA_Design.

Проектот награден со злато дефинира пристап за презервација преку адаптивна реупотреба и предлага прототипна рамка за да им даде нова вредност на традиционалните тулу структури.

–   Сребрена награда за Ger Plug- In 3.0 Ulaanbaatar, Монголија за Единицата за развој на округот со енергетски ефикасен дизајн. Како прототип за домување од традиционални шатори од филц за да обезбеди прифатливо, енергетски ефикасно домување со интегрирана инфраструктура што го подобрува квалитетот на воздухот, здравјето и благосостојбата.

–   Бронзена награда за NUS Yusof Ishak House, Сингапур од Националниот универзитет во Сингапур (NUS). Адаптивна повторна употреба и модернизација на универзитетска административна зграда од 1970-тите, која има за цел да биде прва од ваков вид на кампусот што ќе ја постигне целта за нето-нула енергија во нејзината оперативна фаза.

–       Признание за проектот Фабрика за пост-Ковид, Đồng Nai, Виетнам, од Le Quang-Architects. Проект за индустриско ремоделирање кој нуди подобра внатрешна и надворешна работна средина преку погуста, но пропустлива маса која содржи интегриран природен пејзаж, ефикасно користење на енергијата на опремата и системите за вентилација.

9 10

 

Наградени доделени во европскиот регион:

–     Златна награда за Casa del Conocimiento, Мадрид, Шпанија од Husos, Elii и Ultrazul. Рехабилитација на индустриска зграда во енергичен центар на заедницата преку сеопфатен процес на кодизајн од 360° кој ја нагласува материјалната кружност и ја зголемува урбаната биолошка разновидност.

–     Сребрена награда за Проект за урбана природа, Природонаучен музеј, Лондон, Обединето Кралство од Феилден Фаулс, Ј&Л Гибонс и Природонаучниот музеј. Програмата за пејзаж ги трансформира лондонските градини од два хектари за да ја зголеми биолошката разновидност, пристапноста, научните истражувања и најдобрите практики за учење на природата на отворено, истовремено одговарајќи на итната потреба за повторно вклучување на луѓето со природниот свет и урбаниот див свет.

–     Бронзена награда за Куќа 2+, Берлин, Германија од Office ParkScheerbarth. Доградба на зграда со мешана употреба за кооперативно организиран културен комплекс кој го проширува архитектонскиот јазик на монтажните дрвени конструкции надвор од нивната типична аголност додека ја максимизира енергетската ефикасност.

      Признание за Еколошка училница Езбет Ешак, Езбет Ешак, Египет, од Фондацијата БЕНАА за одржлив развој. Простор за учење изграден со помош на локалната заедница во земјоделското село Езбет Ешак со користење на рециклирани материјали, вклучително и 9.000 повторно употребени пластични шишиња исполнети со песок, компресирани блокови од локално потекло, бамбус и природна глина.

12 13 14

15 16 17

Награди доделени во северноамериканскиот регион:

–     Златна награда за 1925 Victoria Park Ave., Торонто, ON, Канада. Високо-технолошки, економично модуларно решение за домување кое повторно го замислува одржливото живеење во стан преку дизајнот од 12 ката, со мешовита намена во Онтарио.

–     Сребрена награда за Поморски иновативен центар, Сиетл, WA, САД, од The ​​Miller Hull Partnership. Длабока енергетска реконструкција за економски центар на што повторно користи голем дел од старата дрвена структура и обезбедува 105% од годишните енергетски потреби на зградата преку размена на топлина од земјата.

–     Бронзена награда за Сала Кајзер Борсари, Белингем, ВА, САД, од Перкинс и Вил. Универзитетска зграда со генерирање и складирање на енергија на самото место што постигнува 63% намалување на отелотворениот јаглерод и 100% намалување на оперативниот јаглерод, дизајнирана според стандардите за „паметна зграда“ на Меѓународниот институт за животна иднина.

–     Признание за Muscowpetung Powwow Arbour, Muscowpetung Saulteaux Nation, SK, Канада, од Oxbow Architecture и Richard Kroeker. Традиционално изграден културен простор за домородна заедница што ги поддржува економските цели со вклучување локални извори на работна сила во градежниот процес со користење на пристапи кои се стратешки усогласени со локалните ресурси и вештини.

19 20

Основана во 2003 година, Фондацијата Холцим ги истражува и дисеминира различните аспекти на одржливото градење на глобално ниво, преку серија тркалезни маси и конференции со меѓународни експерти. Исто така, го препозна својот придонес во оваа област со истоимените награди, кои се сметаат за најважниот натпревар за одржлив дизајн во светот.

Испрати коментар

Scroll To Top