Насловна / Урбанизам / Сообраќај (page 2)

Категорија: Сообраќај

Feed Subscription

Враќање на старо за авионскиот сообраќај најрано во 2024 година

Враќање на старо за авионскиот сообраќај најрано во 2024 година

Воздушниот сообраќај во светот нема да се врати на нивото пред кризата до 2024 година. Ова го соопшти Меѓународната асоцијација за воздушен сообраќај (IATA). Во мај и јуни регистрирано е побавно опоравување на сообраќајот, а укинувањето на ограничувањата на границите ...

повеќе »

„Грдосии на вода“: Трка на копното, за превласт на море

„Грдосии на вода“: Трка на копното, за превласт на море

Во светот годишно пловат над 150 милиони контејнери, во кои е спакувана 60% од вредноста на светската трговија. Најголемиот превозник потенува од малата Данска, додека источна Азија преднничи по бројот на најголеми светски пристаништа. Сите балкански пристаништа во овој вид ...

повеќе »

Во Холандија автопат не е пречка за градење велосипедски патеки

Во Холандија автопат не е пречка за градење велосипедски патеки

Во земја чиј премиер вози велосипед до работа и каде здравствените придобивки од возењето велосипед се добро познати на мнозинството од населението, лесно е да се разбере сериозниот пристап кон планирање на нови велосипедски патеки и квалитетни врски меѓу градовите ...

повеќе »

Изградбата на три метро линии во Белград ќе чини 6 милијарди евра

Изградбата на три метро линии во Белград ќе чини 6 милијарди евра

Почетокот на изградбата на белградското метро е планиран за крајот на 2021 година. Дотогаш треба да биде завршена проектно техничката документација. „Владите на Србија и Франција во Белград на 12-ти мај потпишале договор за донација во врска со реализацијата и ...

повеќе »

Нов комерцијален суперсоничен авион се подготвува за својот прв лет

Нов комерцијален суперсоничен авион се подготвува за својот прв лет

Повеќе од 50 години после првиот лет на Concorde, се подготвува полетувањето на новиот суперсоничен авион. Start-up компанијата Boom Supersonic од Денвер, објави дека на 7ми октомври ќе го претстави прототипот XB-1, со една третина од природната големина на новиот суперсоничен ...

повеќе »

И најстарата линија на метрото во Виена воведува климатизација

И најстарата линија на метрото во Виена воведува климатизација

И најстарата линија на виенската подземна железница U6, ќе стане 100% климатизирана. Имено, виенскиот градски превозник  Wiener Linien, уште во минатата година за оваа линија подготвил пакет мерки кои опфаќаат и целосна климатизација. Така, климатизацијата веќе е имплементирана во сите возила, ...

повеќе »

Аеродромите во Скопје и Охрид и официјално отворени за летови

Аеродромите во Скопје и Охрид и официјално отворени за летови

Од денеска меѓународниот аеродром во Скопје и аеродромот во Охрид и официјално се отворени за летови по тримесечен прекин поради пандемијата од Ковид – 19. Аеродромите се отворени според протоколот од Комисијата за заразни болести од каде велат дека е ...

повеќе »

Во Јапонија велосипедистите ќе плаќаат казна ако со ѕвонење ги вознемируваат останатите

Во Јапонија велосипедистите ќе плаќаат казна ако со ѕвонење ги вознемируваат останатите

Во Јапонија, како и во многи други земји се повеќе се користи велосипед, превозно сретство кое, особено во тек на панденијата, стана многу популарно. Меѓутоа, властите во Јапонија одлучиле да ја засилат казнената политика кон несовесните велосипедисти. Владата во вторникот ...

повеќе »

Улицата Орце Николов ќе добие нов изглед

Улицата Орце Николов ќе добие нов изглед

Следниот месец Општина Центар ќе почне со реконструкција на улицата Орце Николов, една од најфреквентите улици во градот, белег на Дебар Маало, но и една од најпознатите улици. Со реконструкцијата на улицата ќе почне средување на неследениот сообраќаен хаос. Со ...

повеќе »
Scroll To Top