Насловна / Инфраструктура (page 2)

Категорија: Инфраструктура

Feed Subscription

Во Кина пуштена во работа ванадиумска проточна мегабатерија

Во Кина пуштена во работа ванадиумска проточна мегабатерија

Кина не запира во подигањето на глобалните норми во технологиите за складирање на енергија, како што е тоа случај во зелената енергетика. Последниот подвиг е најголемиот светски погон со ванадиумски проточни батерии. Институтот за хемиска физика (DICP) го проектирал овој капацитет ...

повеќе »

Германија: „Надземни острови“ како станици за полнење на електричните возови

Германија: „Надземни острови“ како станици за полнење на електричните возови

Германскиот државен железнички оператор Deutsche Bahn (DB) сака да ја унапреди електрификацијата на својата инфраструктура со кратки делници кои овозможуваат користење на батериски електрични локомотиви. Новите германски возови ги полнат своите батерии со т.н „надземни острови“, што потоа им овозможува да продолжат ...

повеќе »

ЕУ во „зелен натпревар“ со Кина

ЕУ во „зелен натпревар“ со Кина

Германската министерка за надворешни работи Annalena Baerbock во текот на посетата на Казахстан изјавила дека најголемата европска економија планира да ја зајакне соработката на полето на зелениот водород. Имено, Германија со Европската унија ќе покрене инфраструктурни развојни проекти на подрачјата на ...

повеќе »

Во Кина пуштена е во погон првата светска хибридна електрана на море со пловечки фотонапонски панели

Во Кина пуштена е во погон првата светска хибридна електрана на море со пловечки фотонапонски панели

Кинеската државна компанија State Power Investment Corporation (SPIC) ја пушти во работа првата комерцијална пловечка соларна електрана на море. Електраната е проектирана од страна на норвешката компанија Ocean Sun, која ја развила и патентирала технологијата. Таа постројка исто така е прва пловечка ...

повеќе »

Европската комисија инвестира 3 милијарди евра во чисти технологии

Европската комисија инвестира 3 милијарди евра во чисти технологии

Европската комисија го објави третиот повик за големи проекти во склоп на Иновацискиот фонд на ЕУ. Со оглед на тоа дека буџетот е удвоен на 3 милијарди евра благодарение на зголемените приходи од продажба на емисии на јаглеродни единици во ...

повеќе »

Во подготовка и вториот агросоларен парк во Србија

Во подготовка и вториот агросоларен парк во Србија

Најавен е и вториот агросоларен парк во Србија (после Agroslolar Kula), кој ќе биде изграден во близината на Сремска Митровица. Станува збор за израелски инвеститори, а ваквиот концепт станува се поатрактивна опција и за производство на електрична енергија и за ...

повеќе »

ЕИБ со поддршка за зелената транзиција на Западен Балкан

ЕИБ со поддршка за зелената транзиција на Западен Балкан

На самитот на Берлинскиот процес за Западен Балкан 2022, потпретседателката на Европската Инвестициска Банка (ЕИБ), Лилјана Павлова, ја потврдила поддршката на банката на Европската унија за зелената транзиција и енергетската сигурност на регионот.  Во склоп на својот нов наменски огранок, EIB ...

повеќе »

Словенија оди на референдум за изградба на нуклеарна електрана

Словенија оди на референдум за изградба на нуклеарна електрана

Словенија планира да ги зголеми капацитетите за производство на електрична енергија од нуклеарки, а и Хрватска е заинтресирана да се приклучи на една таква инвестиција. Еколошките активисти во Словенија се противат на идејата, а ширум Европа во време на енергетска ...

повеќе »

IEA: Кризата има потенцијал да ја забрза транзицијата кон одржливи и посигурни енергетски системи

IEA: Кризата има потенцијал да ја забрза транзицијата кон одржливи и посигурни енергетски системи

Енергетската криза предизвика најголеми шокови на пазарите на природен гас и електрична енергија, како и значајни превирања на пазарите на нафта и нафта, соопшти IEA.  Пазарите на енергенти се и натаму исклучително ранливи на геополитичките ризици, а кризата е потсетник ...

повеќе »
Scroll To Top