Насловна / Author Archives: Ѓорѓе Јокиќ (Србија) (page 3)

Author Archives: Ѓорѓе Јокиќ (Србија)

Feed Subscription

Архитектурата е физичка манифестација на различни нешта и идеи

Архитектурата е физичка манифестација на различни нешта и идеи

Еинар Јармунд, еден од основачите на норвешкото архитектонско биро ЈВА (JVA), во текот на октомври 2017 година престојуваше во Белград како предавач на конференцијата САЕЕ. Архитектурата ја посматра како средство кое ги поврзува човекот и природата, со јасен фокус на ...

повеќе »

Архитектурата е многу повеќе од создавање засолништа

Архитектурата е многу повеќе од создавање засолништа

Миша Витзман е еден од партнерите во архитектонското студио Каравиц во Париз. Заедно со својата сопруга, исто така архитект, Милена Каранешева го води студиото над десет години. Нивниот фокус е ставен пред сè на квалитетни и одржливи станбени објекти. За ...

повеќе »

Разбирање за вредноста на архитектурата

Разбирање за вредноста на архитектурата

Повеќе од педесет години на оддалеченост од само еден километар од центарот на Мал Лошињ, на истоимениот остров, се наоѓа хотел којшто во 1966 година го проектирал Здравко Бреговац, архитект кој во текот на  својот 25-годишен работен стаж проектирал повеќе ...

повеќе »

Двоен станбен објект во Белград – Поетиката на едноставноста како неминливост

Двоен станбен објект во Белград – Поетиката на едноставноста како неминливост

Како и за повеќето нешта и за архитектурата може да се каже дека мора да почитува одредени правила. Објектите коишто ги гледаме околу себе честопати се компромис меѓу архитектите и инвеститорите. Покрај средствата што се потребни за нешто што е ...

повеќе »

Андрија Русан: Ако нема видлив резултат, нема што да се покаже

Андрија Русан: Ако нема видлив резултат, нема што да се покаже

Андрија Русан е роден 1957 година во Загреб. Дипломирал на Архитектонскиот факултет во Загреб, каде што работи како научен соработник до 1984 година. Од 1986 година работи како самостоен архитект и го води сопственото ателје – Русан архитектура. Тој е ...

повеќе »

Се гради „Сириус“ во Нов Белград

Се гради „Сириус“ во Нов Белград

Изгледа како во Белград никогаш да нема доволно современ деловен простор, како завршува еден така се најавува нов проект. Без разлика на големиот број најавени и никогаш нереализирани објекти, Белград стана побогат за не мал број нови современи деловни објекти. ...

повеќе »

Архитект Бернард Кури: Реалноста не е апстрактна работа

Архитект Бернард Кури: Реалноста не е апстрактна работа

Либанскиот архитект Бернард Кури престојуваше во Загреб во текот на манифестацијата „Денови на Орис“, каде ѝ се претстави на локалната публика со своите проекти. Посматрајќи ги неговите проекти, а пред сè неговиот архитектонски пристап, би можело да помислиме дека се ...

повеќе »

Архитект Динко Перачиќ: „Капацитетот на архитектурата е да биде нешто што не е“

Архитект Динко Перачиќ: „Капацитетот на архитектурата е да биде нешто што не е“

На 15 и 16 октомври минатата година, во Загреб се одржа настанот „Денови на Ориз 16“, дводневна архитектонска конференција на која учествуваа архитекти од Хрватска, од регионот и од други делови на светот. На публиката ѝ беше претставен голем број ...

повеќе »

Биенале за архитектура во Венеција: Архитектура некаде на друго место

Биенале за архитектура во Венеција: Архитектура некаде на друго место

Во светот на архитектурата парната година секогаш е значајна бидејќи тогаш се одржува Венециското биенале, што претставува, можеби, најважен современ архитектонски настан. Официјално, Биеналето за архитектура постои од 1980 година, иако архитектурата е дел од настанот уште од 1968 година. ...

повеќе »
Scroll To Top