Насловна / Author Archives: Ѓорѓе Јокиќ (Србија) (page 2)

Author Archives: Ѓорѓе Јокиќ (Србија)

Feed Subscription

Архитектурата е создавање иднина

Архитектурата е создавање иднина

Архитектот Барнаш престојуваше во Белград и имаше предавање во рамките на конференцијата САЕЕ каде што се зборуваше за енергетски ефикасна архитектура. Неговото студио BXB од Краков константно расте како и економијата на земјата во која се наоѓа. Свесен за моментот ...

повеќе »

Иван Антиќ – „Архитектонично“

Иван Антиќ – „Архитектонично“

Овие денови се одржува тринаесеттата белградска Интернационална недела на архитектура БИНА (10.5.2018 – 31.5.2018) „Од Communis до Комуникација“. Communis значи „заедничко, заедница, делење“, а Комуникација „нешто да се направи заедничко“. Темата е посветена на комуникацијата во архитектурата, комуницирање со архитектурата ...

повеќе »

Долго патување до хотелот „Хилтон“

Долго патување до хотелот „Хилтон“

На почетокот на март 2018 година во Белград е отворен хотелот „Хилтон“. Објектот се наоѓа на аголот на улиците „Крал Милан“ и „Крал Милутин“, мошне значајна локација за Белград во линија која ги спојува „Теразије“ и „Славија“. Приказната која ја ...

повеќе »

Архитектурата е физичка манифестација на различни нешта и идеи

Архитектурата е физичка манифестација на различни нешта и идеи

Еинар Јармунд, еден од основачите на норвешкото архитектонско биро ЈВА (JVA), во текот на октомври 2017 година престојуваше во Белград како предавач на конференцијата САЕЕ. Архитектурата ја посматра како средство кое ги поврзува човекот и природата, со јасен фокус на ...

повеќе »

Архитектурата е многу повеќе од создавање засолништа

Архитектурата е многу повеќе од создавање засолништа

Миша Витзман е еден од партнерите во архитектонското студио Каравиц во Париз. Заедно со својата сопруга, исто така архитект, Милена Каранешева го води студиото над десет години. Нивниот фокус е ставен пред сè на квалитетни и одржливи станбени објекти. За ...

повеќе »

Разбирање за вредноста на архитектурата

Разбирање за вредноста на архитектурата

Повеќе од педесет години на оддалеченост од само еден километар од центарот на Мал Лошињ, на истоимениот остров, се наоѓа хотел којшто во 1966 година го проектирал Здравко Бреговац, архитект кој во текот на  својот 25-годишен работен стаж проектирал повеќе ...

повеќе »

Двоен станбен објект во Белград – Поетиката на едноставноста како неминливост

Двоен станбен објект во Белград – Поетиката на едноставноста како неминливост

Како и за повеќето нешта и за архитектурата може да се каже дека мора да почитува одредени правила. Објектите коишто ги гледаме околу себе честопати се компромис меѓу архитектите и инвеститорите. Покрај средствата што се потребни за нешто што е ...

повеќе »

Андрија Русан: Ако нема видлив резултат, нема што да се покаже

Андрија Русан: Ако нема видлив резултат, нема што да се покаже

Андрија Русан е роден 1957 година во Загреб. Дипломирал на Архитектонскиот факултет во Загреб, каде што работи како научен соработник до 1984 година. Од 1986 година работи како самостоен архитект и го води сопственото ателје – Русан архитектура. Тој е ...

повеќе »

Се гради „Сириус“ во Нов Белград

Се гради „Сириус“ во Нов Белград

Изгледа како во Белград никогаш да нема доволно современ деловен простор, како завршува еден така се најавува нов проект. Без разлика на големиот број најавени и никогаш нереализирани објекти, Белград стана побогат за не мал број нови современи деловни објекти. ...

повеќе »
Scroll To Top