Насловна / Author Archives: Ѓорѓе Јокиќ (Србија)

Author Archives: Ѓорѓе Јокиќ (Србија)

Feed Subscription

Современ скриен Истанбул

Современ скриен Истанбул

Веројатно не постои метропола во светот која нуди толку многу, а во исто време толку добро ја крие својата модерна страна. Истанбул е познат, признат како еден од најважните градови во светот, кој со право го носи епитетот на голем, ...

повеќе »

Азурен допир на Франција и Италија, како место за средба на Британската и на Руската Империја

Азурен допир на Франција и Италија, како место за средба на Британската и на Руската Империја

Веројатно не постои друг град каде на едно место толку јасно можат да се видат влијанијата на две земји, Франција и Италија. Од една страна тоа е француски град, медитерански град, меѓу синото Азурно Море и Прованса, од друга страна ...

повеќе »

Единствениот шарм на париските фасади

Единствениот шарм на париските фасади

Париз не е само десетици монументални градби, не е само богата историја и десет милиони жители кои живеат во главниот град на Франција. Париз е град кој плени со убавина, внимателно испланирана и одржувана, убавина на повеќе нивоа. Наполеон III ...

повеќе »

Белград се навикна на промените што го прават подобар град од тоа што бил вчера

Белград се навикна на промените што го прават подобар град од тоа што бил вчера

Некаде кон средината на февруари, за време на предизборната кампања, во реновираната зграда на Народниот музеј беше претставена стратегијата Белград 2030 година. Во ек на кампањата, но и видните промени кои ги доживува Белград последниве години, ова е прв пат ...

повеќе »

Студио „Милиграм“: Место во Белград за најголемите ѕвезди на Балканот

Студио „Милиграм“: Место во Белград за најголемите ѕвезди на Балканот

Кога проектна задача е реконструкција на музичко студио, потребно е покрај почитувањето на естетските и функционалните барања на клиентот, да се применат и технички знаења кои се неопходни за еден работен простор да ги исполни сите свои капацитети. Кога притоа ...

повеќе »

Архитектонска визуализација – посебна индустриска гранка

Архитектонска визуализација – посебна индустриска гранка

Напоредно со употребата на компјутери за архитектонско проектирање и појавата на CAD- програмите, помалку незабележливо се одвиваше и развојот на програми за архитектонска визуализација, првенствено преку програми за анимација. Денес, тоа претставува голема, одделна индустрија која ги поместува поставените граници. ...

повеќе »

Идејата на ритамот и хармонијата провлечени како мотив

Идејата на ритамот и хармонијата провлечени како мотив

Проектирање музичко студио за млад композитор претставуваше професионален предизвик за тим архитекти од Белград, кој се собрал во текот на 2019 година со идеја да ѝ даде најдобро решение на оваа деликатна проектна задача. Автори на проектот се Ангела Шуќур, ...

повеќе »

Петер Пишлер (Peter Pichler) – Еволуција на традицијата

Петер Пишлер (Peter Pichler) – Еволуција на традицијата

Петер Пишлер беше говорник на третата меѓународна конференција „Одржлива архитектура“ во Белград, која се одржа во текот на првиот викенд во октомври 2019 година, каде говореше за своето видување на архитектурата и ги претстави проектите на своето студио. При посетата ...

повеќе »

Томас Рау – Инспирација на нашето време

Томас Рау – Инспирација на нашето време

Томас Рау од Холандија не е само архитект, тој е и говорник на големи конференции. Со единствен пристап кој обединува архитектура, визионерство и циркуларна економија, Томас Рау претставува нов, единствен бран во современата архитектура. Во текот на месец октомври, Томас ...

повеќе »
Scroll To Top