Насловна / Author Archives: Александар Черепналкоски (page 2)

Author Archives: Александар Черепналкоски

Feed Subscription

Арбора и Ориџин – едни од највисоките и најголемите дрвени објекти во светот

Арбора и Ориџин – едни од највисоките и најголемите дрвени објекти во светот

Арбора (Arbora) во Монтреал и Ориџин (Origine) во Квебек Сити се дрвени објекти кои се вбројуваат меѓу највисоките и најголемите во светот и се пример на посветеноста на Квебек за унапредување на употребата на дрвото во градежништвото. Во 2013 година, ...

повеќе »

Иновативни дрвни конструкции – 111 East Grand

Иновативни дрвни конструкции – 111 East Grand

Скромниот главен град Де Мон (Des Moines) на Сојузната Држава Ајова, САД, е сместен помеѓу огромните пченкарни полиња кои се земјоделскиот мотор за голем дел од земјата. По течението на реката Де Мон, се наоѓа еден дел од градот East ...

повеќе »

Социјални и економски бенефити од објекти изградени од дрво

Социјални и економски бенефити од објекти изградени од дрво

Објекти коишто се проектирани со употреба на материјали кои се сметаат за добар избор за животната средина честопати се перципираат како објекти кои создаваат повисоки социјални и економски вредности. Луѓето претпочитаат да живеат, работат, учат и играат во добро проектиран ...

повеќе »

Подобрена ефикасност и смалување на трошоците за енергија

Подобрена ефикасност и смалување на трошоците за енергија

Компанија за енергетски услуги (ЕСКО) е компанија која обезбедува сеопфатни енергетски решенија за своите клиенти, вклучувајќи ревизија, редизајн и спроведување на промени во начините на кои потрошувачот троши енергија. Главна цел на ваквиот систем на работење е подобрена ефикасност и ...

повеќе »

Функционално и елегантно решение без компромис

Функционално и елегантно решение без компромис

Lamballe (Британи, Франција) е шармантна, рурална заедница со долга традиција на градење на дрвени објекти; повеќе од 30 полудрвени куќи се наоѓаат во историската област односно во стариот град, вклучувајќи и примерок од 15 век кој сега функционира како популарен ...

повеќе »

Училиште во Австрија – концепт за нов модел на образование

Училиште во Австрија – концепт за нов модел на образование

Познатиот скандинавски модел на основно образование полека навлегува и во австриското образование. Имено, педагошкиот пристап кон вакви модели на училишта, подразбира работа во мали групи, флексибилни простории и често работа надвор од училиштето во училишниот двор. Полека се исфрлува стандардната ...

повеќе »

Највисоката зграда од дрво во Австралија

Највисоката зграда од дрво во Австралија

Продолжувајќи го трендот на иновативни дрвени архитектонско-конструктивни решенија, архитектонското биро Bates Smart, го проектираше највисокиот објект од дрво во Австралија. 5 King е објект со 52 метри висина, подигнат во Брисбен и главно наменет за издавање на деловен простор. Покрај ...

повеќе »

Објект кој го крева стандардот на градби од масивно дрво

Објект кој го крева стандардот на градби од масивно дрво

Целта на дизајнот на Универзитетот во Масачусетс, по проект на архитектот Џон В. Олвер е да создаде иновативен и инспиративен објект, кој демонстрира однос кон животната средина. Резултат на овој проект е еден од најнапредните градби изградени од полно дрво ...

повеќе »

Детско село во савана

Детско село во савана

Од архитектите: Големината на бразилската тропска савана, бесконечноста на небото и популарното знаење. Сè е во континуитетот, во големата тенка имагинарна линија, во позадината која е најпрепознатлива при посетување на централниот регион на Бразил. Предложената архитектура не може да се ...

повеќе »
Scroll To Top