Насловна / Author Archives: Александар Черепналкоски (page 4)

Author Archives: Александар Черепналкоски

Feed Subscription

Банка Live Oak – зграда според потребите на вработените

Банка Live Oak – зграда според потребите на вработените

Live Oak е приватна банка со централа во Вилмингтон, Северна Каролина (САД), која постави мисија да креира најдобри услови за работа за своите вработени. Оваа мисија го креираше првиот концепт за конструирање на нова деловна зграда проектирана специјално за своите ...

повеќе »

Противпожарна станица во Портланд: разбивање на стереотипите за огнот и дрвото

Противпожарна станица во Портланд: разбивање на стереотипите за огнот и дрвото

Функционалната еднставност на противпожарната станица во гратчето Грешам, кое се наоѓа во близина на метрополата Портланд (Орегон, САД), се совпаѓа со практичните земјоделски објекти кои доминираат во руралната околина. Навидум, противпожарната станица е проектирана да не биде многу поголема од ...

повеќе »

Архитектонска и естетска целина со врвна ефикасност

Архитектонска и естетска целина со врвна ефикасност

Компанијата BC Passive House се наоѓа во малото гратче Пембертон во Британска Колумбија, Канада. БЦ Пасив Хаус (BCPH) е компанија силно посветена на одржлива градба и градење со дрво. Тие го изградија првиот производствен погон во Канада целосно од дрво, ...

повеќе »

Александар Дуковски, директор на Агенцијата за енергетика: Нè чека период полн со предизвици

Александар Дуковски, директор на Агенцијата за енергетика: Нè чека период полн со предизвици

Најновиот проект „Промоција на енергетската ефикасност на општините во Македонија“ со кој изминатите 18 месеци, осум општини добија техничка помош за воведување на енергетска ефикасност е еден од поводите за разговор со Александар Дуковски, директор на Агенцијата за енергетика на ...

повеќе »

Главното седиште на Mountain Equipment Co-op – концепт кој треба да го следат новите генерации

Главното седиште на Mountain Equipment Co-op – концепт кој треба да го следат новите генерации

Кандската компанија Mountain Equipment Co-op (MEC) е една од најпрогресивните компании коишто продаваат планинарска и спортска опрема, која своето работење го темели на филозофијата за корпоративна, социјална и еколошка одговорност од самото основање во 1971 година. Со секој нов објект ...

повеќе »

Црквата Bishop Edward King – одраз на желбите на корисниците и намерите на архитектот

Црквата Bishop Edward King – одраз на желбите на корисниците и намерите на архитектот

Постои правец во архитектурата кој третира само религиозни објекти. Светската историјата е богата со монументални архитектонски дела за разни религиозни објекти. Најчесто, овие објекти биле доверувани на најдобрите архитекти, каде тие можат да се изразат и да ја претстават својата ...

повеќе »

Иновацијата како движечка сила на новиот музеј на уметноста во Аспен

Иновацијата како движечка сила на новиот музеј на уметноста во Аспен

Новиот музеј на уметноста во Аспен, Колорадо, е лоциран на видно место во центарот на високото гратче кое е еден од најпознатите зимско рекреативни центри во САД. Музејот е отворен во август 2014 година, а проектиран е од познатото архитектонско ...

повеќе »

Аеродром во Канада – ненаметлив, но незаборавен дел од околниот пејзаж

Аеродром во Канада – ненаметлив, но незаборавен дел од околниот пејзаж

Гратчето Fort McMurray, што се наоѓа во централна Канада, со постепениот развој и пораст на популацијата создаде потреба за нов аеродром, чие архитектонско решение требаше да се приспособи со идентитетот на заедницата што постојано расте и еволуира. Новиот аеродром е ...

повеќе »

Shou-Sugi-Ban – древна јапонска техника за јагленисување на дрвото

Shou-Sugi-Ban – древна јапонска техника за јагленисување на дрвото

Древната јапонска техника за јагленисување на дрвото се појавува како резултат на неуморните напори на јапонските мајстори за пронаоѓање на нови начини за заштита и декорирање на дрвто. Оваа техника најчесто била употребувана за дрва кои можеле да се најдат ...

повеќе »
Scroll To Top